Organisatie Muziektheater: 'Voorlopig zetten we alles op alles om Het Pauperparadijs in Veenhuizen door te laten gaan'

Voorlopig zet de organisatie van Het Pauperparadijs alles op alles om de voorstellingenreeks op de binnenplaats van het gevangenismuseum in Veenhuizen door te laten gaan. Dat laat producent Wolter Lommerde weten.

Het Pauperparadijs zou deze zomer opnieuw zeker vijftig keer spelen, maar de coronacrisis gooit mogelijk roet in het eten. Door het samenscholingsverbod is het namelijk niet mogelijk om te repeteren.

Niet repeteren = niet spelen

Tot 1 juni zijn alle evenementen en bijeenkomsten verboden door het kabinet. Repeteren zit er dus niet in, zegt Lommerde. En dat betekent automatisch dat je ook niet kunt spelen.

Hoewel de eerste voorstelling gepland staat voor 3 juni, is de onzekerheid daardoor groot. „De grote vraag is of deze datum nog een keer naar voren wordt verschoven of niet. Als we snel weten dat dit niet het geval is, kunnen we hopelijk wat regelen. Dan zouden we twee of vier weken later kunnen starten, zodat we na 1 juni een paar weken tijd hebben om te oefenen.”

Afhankelijk van inkomsten

Zo’n vijftig mensen hebben de agenda deze zomer leeg gehouden en zijn afhankelijk van de inkomsten die ze krijgen vanuit de voorstellingenreeks. Daarom wil Lommerde ‘alles op alles zetten’ om Het Pauperparadijs toch door te laten gaan. „Theoretisch is het nog zeker mogelijk, als we voor midden april weten waar we aan toe zijn. Is het dan nog niet duidelijk wanneer de restricties vervallen, dan houdt het wel op vrees ik.”

Inmiddels zijn zo’n 20.000 kaarten verkocht, ongeveer de helft van het totaal. Toch doorgaan brengt dus risico met zich mee, realiseert Lommerde zich. Want wanneer durven mensen weer kaartjes te kopen voor grote evenementen? Die onzekerheid blijft nog wel even, denkt hij.

Compensatie

„Aan de ene kant denk je ook, stel alles uit. We houden ons zeker aan de voorschriften en staan daar volledig achter, maar het zou een ramp zijn voor de betrokkenen als het niet door kan gaan.”

Mocht alles inderdaad afgelast worden, krijgen mensen het geld voor hun kaartjes terug, zegt Lommerde. „Hoewel we al veel kosten gemaakt hebben, zijn we nu aan het uitzoeken hoe we dat regelen. Ook landelijk wordt gekeken naar compensatiemogelijkheden, hopelijk kunnen wij daar in dat geval ook gebruik van maken. Maar dat is allemaal afwachten.”