Lieve initiatieven in tijden van Corona

RODEN In de gemeente Noordenveld bloeien de lieve initiatieven op nu corona veel mensen aan huis kluistert. Zorgmedewerkers, ook uit onze gemeente lopen zich de benen uit het lijf, kinderen kunnen niet naar school, ouders moeten thuisblijven.

Links en rechts ontstaan initiatieven om elkaar te helpen of een hart onder de riem te steken. Zo staat bij de Bruna in Roden een rek waaruit iedereen drie kaarten mag nemen om op te sturen aan een bekende, een geliefde of een familielid. Gratis! Janny Soek rekent net een handvol kaarten af. ,,We hebben met onze vriendengroep afgesproken dat we elkaars ouders een kaartje sturen.”

Op die manier krijgt een flink aantal ouderen uit het netwerk van Janny een flink aantal kaarten van de vrienden en vriendinnen van kinderen. ,,We hebben allemaal ouders die al een beetje op leeftijd zijn. Sommigen wonen nog thuis en kunnen wel bezoek ontvangen, in principe, maar een verzorgingstehuis kom je gewoon niet in.”

Haar kinderen heeft Janny ook al aan het werk gezet met tekeningen. Op deze manier krijgen ouderen toch het gevoeld dat ze niet vergeten zijn.

Bij bloemist Abutilon hebben hebben Bernardo en Melanie ook de handen vol. ,,Veel mensen zitten thuis en willen toch een bloemetje op tafel of een bloemetje weggeven aan iemand”, zegt Bernardo. Waar menig ondernemer zijn handel compleet dood heeft zien vallen, zien ze hier tenminste nog af en toe wat mensen. ,,Hoewel veel mensen ook laten bezorgen.”

Bij Stuurwold Fietsspecialisten hebben ze meteen na de corona-uitbraak de e-Bike / speedbike testfietsen kosteloos ter beschikking gesteld aan alle plaatselijke retailers en horeca ondernemers die hun klanten willen blijven bedienen doormiddel van een bezorg service gedurende de corona maatregelen. NDC, uitgever van onder meer Roder Journaal, ondersteunt intussen ondernemers met een ondernemersactie. NDC stelt gratis advertentieruimte beschikbaar voor ondernemers die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken voor hun actie. Bij garage Egberts in Leek stellen een auto beschukbaar aan mensen die in een vitaal beroep werken maar geen vervoer hebben.

Froukje Bok heeft ook een vitaal beroep, maar ze hoeft geen auto, ze bezorgt de post voor Post NL met de fiets. ,,Heerlijk om nu buiten te zijn”, zegt ze. Ze kan merken dat er veel meer kaartjes en brieven worden bezorgd. ,,Zo leuk. En ook wel logisch in deze tijden, want mensen moeten thuisblijven. Mooi dat er dan toch weer kaartjes en brieven worden verstuurd.”