Niet je neus legen op straat - een (luchtig) nieuwsoverzicht

Wel of niet naar buiten? Dat is voor veel mensen de grote vraag. Ook in de gemeente Noordenveld zie je dat het leven behoorlijk verandert door de coronacrisis. Een luchtig nieuwsoverzicht.

VV Roden doet een dringend beroep op ouders om hun kinderen weg te houden van het sportpark aan de Norgerweg. Zoals vorige week gemeld, zoeken kinderen en jongeren elkaar massaal op de sportvelden van VV Roden en ONR, nu de competitie is stilgelegd vanwege het coronavirus.

De club brengt het ontzettend vriendelijk en netjes. Op social media zijn de reacties van mensen die elkaar de maat nemen over het al dan niet naar buiten gaan vaak net wat minder beschaafd. Mensen laten hun wijze raad en goede tips niet zelden vergezeld gaan van alweer een valse sneer.

Een ding is duidelijk: we hebben in dit land 18 miljoen pseudo-coronadeskundigen en een handjevol echte deskundigen. Maar ook deze deskundigen tatsen in het duister over veel. Extra beroerd: ze zijn het vaak niet eens. Zo is er veel verwarring over het buiten laten spelen van kinderen. Het RIVM stelt dat kinderen zonder klachten als hoest, koorts of verkoudheid prima met elkaar buiten kunnen spelen. Eigenlijk was het kabinetsbesluit om de scholen op slot te doen dus strenger dan de richtlijn van het RIVM. Verwarrend voor veel mensen.

Zeker toen een een viroloog van het UMCG vorige week in Dagblad van het Noorden uitgebreid meldde dat hij het ‘niet consequent’ vindt om kinderen buiten te laten spelen. Fijn, zo’n dwarse denker die even een moment of fame krijgt in de krant, maar het draagt niet bij aan de duidelijkheid.

De meeste van zijn collega’s zien namelijk geen probleem in buitenspelen, zolang er een volwassene bij is die er op let dat ze niet te veel aan elkaar zitten.

Overigens is de aanwezigheid van een volwassene niet bepaald een garantie dat het wél goed gaat. Afgelopen weekend stroomden de stranden vol met dagjesmensen die (vaak) opgepakt op elkaar van het lentezonnetje genoten. In Noordenveld liep het allemaal wel een beetje los in het bos: er zijn hier relatief wat minder mensen en er is wat meer ruimte.

Gebruik je gezonde verstand en hou afstand, is het devies en opvallend veel mensen houden zich daaraan, valt te merken als je op straat loopt en in de supermarkt boodschappen doet.

De wielerbond adviseert de fietsende leden wel om niet meer de neus te legen op straat. Zou mooi zijn als die richtlijn ook na de coronacrisis blijft gelden. Verder adviseert de fietsclub om zware trainingen te vermijden en gevaarlijke acties (zoals wheelies) te vermijden. In het ziekenhuis hebben ze het inmiddels immers al druk genoeg.

Bij VV Roden nemen ze liever het zekere voor het onzekere: ‘We doen een dringend beroep aan de ouders om er voor te zorgen dat de kinderen geen gebruik maken van ons sportpark. We begrijpen dat het ingrijpende maatregelen zijn die worden genomen, ook voor kinderen. Zodra het kan is een ieder weer van harte welkom op ons sportpark!’

Door Bram Hulzebos