Mariët Meester schrijft boek over geld en gulzigheid

NOORDENVELD Schrijfster Mariët Meester is in de gemeente Noordenveld geen onbekende. Ze groeide op in het gevangenisdorp Veenhuizen en schreef daar meerdere boeken over. In haar nieuwste boek ‘Pingping’ komt Veenhuizen (voor het eerst) niet voor.

Haar nieuwste (achtste) roman is een zorgvuldig vormgegeven hardcover met stofomslag en leeslint, verschijnt in een oplage van slechts duizend, door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. Op een van de eerste pagina’s staat een handmatig ingekleurde tekening.

Zelf zegt ze hierover: ,,Door de oplage van dit boek beperkt te houden, hoop ik bij te dragen aan een andere manier van omgaan met spullen. Zodra de duizend exemplaren een eigenaar hebben gevonden komt er een e-book beschikbaar. Er worden geen nieuwe papieren Pingpingen gedrukt. Tweedehands boeken kunnen tegenwoordig gratis worden meegenomen uit boekenkastjes op straat. Bij een gelimiteerde uitgave neemt de waarde van ieder exemplaar in de loop van de tijd niet af, maar juist toe.”

Een interessante move om het boek in eigen beheer uit te brengen, omdat haar roman ‘Pingping’ over geld gaat. De pingping die een auteur overhoudt aan een boek dat is uitgebracht bij een uitgever (ongeveer 2 euro per verkocht exemplaar van rond de 20 euro) is miniem. In eigen beheer uitgeven levert, bij een modale verkoop sowieso meer op.

Het past allemaal naadloos bij het thema van ‘Pingping’ dat handelt over de gulzige mens en de aanslag die de mens daarmee pleegt op de aarde. Hoofdpersoon Lily wil het anders doen. Ze zegt het licht hedonische stadse leven vaarwel en vertrekt naar het platteland, op zoek naar een eenvoudiger bestaan. Al snel ontdekt de dat platteland en een eenvoudig bestaan niet perse synoniemen hoeven te zijn.