Op stap met José - Brullende leeuw...

RODEN Deze week zijn er heel veel mensen op wintersport. Ook erg leuk , helemaal mijn ding en ik heb dat ook wel gedaan, maar sinds vorig jaar heb ik besloten om mijn skipak in te ruilen voor een bikini. Samen met mijn beste vriendin Anja ga ik in februari naar een land buiten Europa. Dit jaar was Gambia aan de beurt.

Bij aankomst op het vliegveld werden we gelijk al gecheckt op het coronavirus. Maar dat hadden we niet en met een scheutje desinfecteren handgel mochten we naar binnen. Op weg naar ons hotel heb ik al mijn ogen uitgekeken, echt je komt in een hele andere wereld aan. Het resort was helemaal prima. We hadden elke morgen en aan het eind van de dag apen in de voor en achter tuin. Dat was wel heel grappig, het enige wat we niet moesten vergeten was dat we de bikini's moesten vastbinden aan het balkon en dat we onze tassen niet buiten moesten laten slingeren want dat liep er geheid een aap met je bikini of je tas vandoor.

We wilden graag op safari maar dan moet je naar Senegal en dat was geen probleem. In Banjul gingen we met de ferry naar de overkant. Echt je weet niet wat je ziet, dat er zo nog mensen wonen...kinderen op blote voeten, zandwegen, overal oude troep zou er wel stromend water zijn?? En hoe zit dat met de wc? Hebben ze die wel, en wat ruik ik eigenlijk (heel vies)? Met de mond open heb ik zitten kijken en vooral veel foto's gemaakt.

In het safaripark aan gekomen is het eerste deel in de jeep, vanuit de jeep kunnen we foto's maak van het wild (giraffe, zebra, wilde zwijntjes, apen, neushoorn, antilopen etc). Maar het tweede deel van deze dag mogen we lopen. Gewapend met een stok mochten we met de leeuwen meelopen. Leeuwen; ik vind ze prachtig. Uiteindelijk zei de begeleider ga maar even achter ze zitten dan maak ik een foto. Anja zei gelijk al, dat doe ik niet, maar ja......ik durf dat wel en ging achter ze zitten op een steen, op nog geen 1,5 meter afstand. De leeuw draait zijn kop om en kijkt me aan en begint te brullen. Ik dacht, als ik beweeg vreet hij me op. Ik durfde niet meer van mijn plek af. De begeleider heeft me van de steen geplukt. Dit hadden ze nog nooit eerder gedaan, zei hij.

We zijn behoorlijk lastig gevallen door de mannen daar. Zelfs zo erg dat de politie daar 2 keer aan te pas is gekomen. Dit was trouwens wel aldoor de zelfde man (die heeft ons lopen stalken) Veel mannen hebben maar één doel en dat is een Europese vrouw trouwen. Ze hadden wat dat betreft aan ons geen goeie hoor (ongeschikt).

We hebben best wel leuke mensen ontmoet, heerlijk gegeten, verschrikkelijk veel gelachen en het was heerlijk weer. Maar als je me vraagt; ga je weer naar Gambia dan is het antwoord nee. Er zijn veel mensen die elk jaar weer heen gaan, ook om mensen te helpen, scholen op te zetten of voor een ander project. Heel nobel allemaal maar wij gaan volgend jaar weer naar een ander land, mooie fotoreportages maken. Waarschijnlijk wordt het Brazilië.

José Reijinga