Pas op voor afgewaaide nesten processierups

NOORDENVELD Door de stormen van de afgelopen weken zijn op sommige plaatsen oude nesten van processierupsen uit de boom gewaaid. Deze nesten zitten nog vol brandharen die veel ellende kunnen veroorzaken wanneer je ze oppakt.

Nieuwsgierige huisdieren kunnen letsel oplopen, evenals grazende paarden. Zo waarschuwt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Op de grond zijn de nesten moeilijk te herkennen. Ze zien er anders uit dan in de boom omdat het kenmerkende witte spinsel vaak ontbreekt. Wat overblijft is een bruinzwarte hoop van rupsenuitwerpselen gemengd met vervelingshuidjes. Via onderstaande link naar de (nederlandstalige) website naturetoday.com vindt u een aantal voorbeelden.

Probeer niet zelf zo’n nest op te ruimen: daarmee verspreid je de brandharen. Beter is het om er tijdelijk een omgekeerde plantenpot of kruiwagen overheen te zetten en de eigenaar van de boom op de hoogte te brengen.

Voorzichtigheid is ook geboden bij het opruimen van afgewaaide takken. Zo’n nest mag natuurlijk beslist niet in de takkenversnipperaar terecht komen!