Schaakclub Roden wint eindelijk weer

RODEN Het eerste achttal van schaakclub Roden heeft in de vijfde ronde van de noordelijke schaakcompetitie gewonnen van Staunton 1 uit Groningen. Het team heeft daardoor de rode lantaarn overgedragen aan Hoogeveen en is ook Staunton gepasseerd.

Het staat nu zesde op de ranglijst. In top van de interne competitie zijn een paar kleine verschuivingen opgetreden. Ale Bakker won van Dick Dalmolen waardoor hij Henk van Bemmel is gepasseerd, terwijl Dalmolen Ruurd Kunnen voorbij zag gaan.

De opluchting was groot bij de spelers van Roden 1 nadat een reeks van drie nederlagen kon worden afgesloten. De wedstrijd tegen Staunton leek een tijdlang de verkeerde kant op te gaan door nederlagen van Ruurd Kunnen, Henk van Bemmel en Peter Slaman. Daar stonden een remise van Ward Romeijnders en winstpartijen van Lieuwe Boskma en Theo Wolthekker tegenover. Een 2½-3½ achterstand in het laatste speeluur dus, maar Tom Visser en Johan Zwanepol wonnen de twee resterende partijen waardoor de eindstand 4½-3½ werd. Roden heeft in de laatste twee ronden een relatief licht programma. Het moet mogelijk zijn de zesde plaats vast te houden.

In de interne competitie is Ale Bakker gestegen naar de zevende plaats, maar ook Arnold Meijster heeft een opvallend goed seizoen. Hij won van Jan van Spijker en staat zesde. In de B-groep is Peter Slaman Olaus Diebrink eindelijk gepasseerd. Dit tweetal heeft een ruime voorsprong op een achtervolgend groepje met Jan Duisterwinkel, Frans van Doorn en Jeppe Teensma die wonnen van respectievelijk Cees Hageman, Arend van der Burgh en Arnout Wegerif. Frits Bosman heeft nog steeds een ruime voorsprong bij de C-spelers.