M. Vasalis: vertrouwd in Roden én een mysterie

RODEN Ze was een bekend gezicht in Roden. M. Vasalis, een van de belangrijkste dichteressen van na de oorlog, deed tot op hoge leeftijd gewoon boodschappen bij de Albert Heijn in Roden. Tegelijkertijd was ze een mysterie. De beroemde dichteres liet zich niet interviewen, wees leraren Nederlands die haar probeerden te strikken voor een gastles de deur en liet zich in het openbaar niet uit over haar gedichten. Of over andermans gedichten, trouwens.

M. Vasalis (1909-1998) bewoonde samen met haar man, professor Droogleever Fortuyn, De Zulthe aan de rand van het Natuurschoonbos. Niet gehinderd door al teveel schroom toog de scholier Ronald Ohlsen een jaar of 35 geleden naar Roden. Hij liep de oprijlaan naar het witte huis op, belde aan, hoorde het hondje van het toen al hoogbejaarde echtpaar aanslaan en stond even later oog in oog met de even verstrooide als beminnelijke echtgenoot van de dichteres.

Even later zat de scholier (die schrijver en dichter zou worden) op de bank bij de grande dame van de Nederlandse poëzie. Pas drie uur later zou hij weer buiten staan. Op woensdag 4 maart is Ohlsen een van de gasten tijdens een aan M. Vasalis gewijde avond in boekhandel Daan Nijman.

In mei 2019 vond in de tuin bij het Vasalismonument in Roden een geslaagde poëziehappening plaats. Doel was een ode aan Vasalis te brengen en aandacht op het doorgaans verlaten monument te vestigen. Als vervolg wordt jaarlijks, met medewerking van de gemeente Noordenveld, een boekje over Vasalis en haar poëzie gepubliceerd.

Op woensdag 4 maart 2020 (19.30 uur) is de feestelijke presentatie van het eerste deel van de Vasalis-reeks in boekhandel Daan Nijman te Roden. Dit essay ‘Brief aan Vasalis’ is geschreven door dichter Nicolette Leenstra. Als kind hoorde zij haar moeder vertellen over de pseudoniemen Vasalis en Kopland. Het begin van haar fascinatie voor poëzie?

Voortaan zal er jaarlijks een Vasalis-avond worden georganiseerd. In principe de tweede woensdag van februari (rond de geboortedatum van Vasalis en de poëzie-week). Naast Nicolette Leenstra en Ronald Ohlsen lezen dichters voor uit het werk van Vasalis. Het programma wordt muzikaal omlijst door singer-songwriter Eva Waterbolk.

Toegang: € 12,50 inclusief boekje, hapje en drankje. U kunt zich opgeven via daan@daannijman.nl en kaartjes te koop bij Boekhandel Daan Nijman.