Noordenveld moet van het gas af, maar hoe?

RODEN Noordenveld moet van het gas af. Net als de rest van het land. Maar hoe? Er is nog ontzettend veel onduidelijk en mensen weten nog steeds niet wat ze te wachten staat. Stel je wilt een nieuwe keuken. Moet je dan over tien jaar opnieuw een nieuwe keuken maar dan zonder gas? En wat doe je als je je cv-ketel wilt vervangen? Een dure warmtepomp?

In het hele land zijn gemeenten bezig om wijken van het gas af te helpen. Die experimenten lopen niet overal even soepel, bleek deze week uit een rondgang door de NOS. In sommige wijken lukt het aardig om van het gas af te gaan, in andere wijken liggen projecten hopeloos achter op schema.

In Noordenveld wil de gemeente in gesprek met bewoners over de vraag hoe we hier het beste tot een aardgasvrije gemeente kunnen komen. Er is daarom een Tafel van Tien in het leven geroepen. De gemeente zoekt tien inwoners van Noordenveld die het leuk én belangrijk vinden om hierover mee te denken.

De Tafel van Tien komt zo’n drie keer bij elkaar en is op maandag 9 en/of dinsdag 10 maart (deels) aanwezig om samen met alle betrokken organisaties een eerste aanzet te maken voor de warmtevisie. Je denkt actief mee en geeft je mening over de plannen die gemaakt worden.

In tal van gemeenten in het land zijn dergelijke initiatieven gestart want, zo denkt het kabinet, om het klimaat te redden, moeten alle huizen van het gas af. Dat brengt nogal wat onrust en onduidelijkheid met zich mee. Al sinds de vondst van aardgas in Slochteren is koken op gas de normaalste zaak van de wereld in Nederland. Maar in het vorig jaar afgesloten Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen van het gas af moeten zijn.

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de aardgasvrije wijken. Ze zijn kritisch op de plannen. Het is een warboel, zo klinkt het. De behoefte aan duidelijkheid is groot. Het kabinet ziet het probleem: ,,Het aardgasvrij maken van wijken is geen eenvoudige opgave’’, liet minister Knops vorige maand al aan de Tweede Kamer weten. ,,Nog veel is onduidelijk, alle wijken zijn verschillend en iedere bewoner en gebouweigenaar zal met de opgave te maken krijgen.’’

Maar het kabinet hoopt dat de grootste ‘van-het-gas-af-klapper’ eind 2021 wordt gemaakt, als elke gemeente een plan klaar moet hebben voor elke wijk om de komende dertig jaar stapsgewijs van het gas af te gaan. In de Tweede Kamer vraagt men zich af of dit wel gaat lukken.

Heb je interesse om mee te praten aan de Tafel van Tien? Meld je dan voor woensdag 19 februari 2020 aan door een e-mail te sturen naar duurzaam@noordenveld.nl.