“Dit zegt iets over Peize”

Aftrap Samenloop voor Hoop.

Op 30 januari a.s. vindt in café Ensing de aftrap plaats voor de Samenloop voor Hoop die deze zomer voor het eerst in Peize plaatsvindt. Er hebben zich nu al 101 mensen aangemeld, en de publiciteit begint nog maar net, vertellen bestuursleden Henk Gritter en Annelies van Zonneveld.

„Op 22 en 23 augustus kleurt heel Peize paars,” zeggen ze vol vertrouwen. „Er zijn nu al 60 mensen betrokken bij de organisatie, en die hadden we binnen twee, drie weken bij elkaar. We hebben alleen nog maar in ons eigen netwerk rondgevraagd, en vrijwel iedereen zegt ja.” Dat zegt iets over Peize, stellen ze vast. „De saamhorigheid is hier enorm. En het is natuurlijk ook zo, dat iedereen wel iemand kent die aan het strijden is met die ziekte. Als omgeving kan je maar zo weinig hulp bieden. Dit is iets wat je wél kan doen.” Door mee te doen aan de Samenloop zamelen deelnemers geld in voor het UMCG Kanker research fonds, en voor de Hamelhuyzen in Groningen en Assen. De beide inloophuizen bieden psychosociale ondersteuning aan (ex) kankerpatiënten en hun naasten.

Hoewel de aftrap dus nog moet plaatsvinden, zijn er al vijftien teams in oprichting. „We hopen dat het er wel veertig of vijftig worden!” Die teams zullen vanaf 22 augustus 14.00 uur gedurende 24 uur in een estafette het parcours van 750 meter door het hart van het dorp lopen – alleen of in tweetallen. Daarvoor laten ze zich natuurlijk sponsoren. Daarnaast zijn er andere manieren om geld bij elkaar brengen. „Er waren al oliebollenacties, en de Toneelvereniging Altena schonk de opbrengst van hun jaarlijkse verloting.” Hartverwarmend natuurlijk. „Wij zijn elke dag weer verrast hoe iedereen meeleeft.”

Annelies maakte de Samenloop in 2017 mee in Norg. Het maakte indruk op haar. „Je moet maar eens de filmpjes op Youtube bekijken. De sfeer is heel bijzonder.” De eerste ronde wordt gelopen door de z.g. eregasten, mensen die zelf kanker hebben (gehad). Zij openen de samenloop. Daarna lopen de leden van de verschillende teams in hun paarse t-shirts. „Paars is de kleur van de hoop.” Er is muziek - verschillende artiesten, waaronder behoorlijk bekende, hebben al toegezegd – en een gezellige braderie. Het parcours loopt door de oude kerk van Peize, en ook daar zullen verschillende koren en ensembles een stemmige bijdrage verzorgen. Bij het vallen van de avond verandert de sfeer. “Dan worden langs de route de kaarsen aangestoken. Die staan in papieren zakken waar mensen zelf een boodschap op kunnen schrijven. Door voor vijf euro zo’n kaars-in-zak te kopen steun je de actie.”

Met een mini-kaarsenceremonie krijgen bezoekers op 30 januari alvast een voorproefje. Verder zal er vooral veel informatie zijn. Over de ziekte, en wat die teweegbrengt; over het KWFkankerfonds en natuurlijk over wat je kunt verwachten straks in augustus. „Iedereen is welkom; er komt ook een kinder-samenloop, die duurt geen 24 uur maar 24 minuten.” Nu maar hopen op mooi weer. En veel paarse attributen verzamelen. „Steeds als ik iets paars tegenkom, denk ik: o dat kunnen we straks ook gebruiken!”

30 januari bij Café Ensing, Hoofdstraat 52 in Peize. Aanvang 20.00; inloop met mini kaarsenceremonie vanaf 19.30 uur.

https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/drenthe/peize-2020/