VEV’67 glorieuze winnaar 34ste Voetbalgala in Leek

LEEK - Het 34ste Leekster Voetbalgala is zaterdagavond gewonnen door VEV’67. In de finale rekende de Leekster zaterdag tweedeklasser af met streek- en klassegenoot Marum: 3-1. De volledig Westerkwartierder eindstrijd eindigde tumultueus, nadat Marumer Marc Oldewarris geel zag. Arjan Veenstra profiteerde fraai en een klutsgoal van Mats Wolthuis betekende zelfs nog 3-1.

Door: Wessel Aslander

Eerder op de avond klopte VEV, reeds toernooiwinnaar in 2013 en 2018, in de halve finale VAKO. Het schaakspel leek op strafschoppen uit te draaien. Maar vlak voor tijd punterde Veenstra de bevrijdende 1-0 binnen. Marum klopte na penalty’s titelverdediger TLC. In de kwartfinale toonde Vlug En Vaardig zich te sterk voor De Griffioen. Dankzij Menco Renkema en Jeffrey Visser werd het 2-0.

In het stijf uitverkochte Sportcentrum Leek was voor Arjan Veenstra dus een voorname rol weggelegd. De 28-jarige sportdocent straalde dan ook van oor tot oor. De toernooivictorie vond hij verdiend. De aanvaller wees erop dat de geelhemden het hele toernooi ongeslagen bleven. In totaal werden de sluitposten Age Wim van der Zee (keepte de meeste duels) en Pim Wellinghoff slechts vier keer gepasseerd.

‘Met twee blokken’

,,We speelden met twee blokken die ongeveer even sterk waren’’, benadrukte Veenstra. Opmerkelijk was verder de inbreng van ‘youngsters’ als Stan van der Wal (16) en de één jaar oudere Vigan Hoxhaj, die in de finale na een mooie aanval de ban brak: 1-0. Een week eerder was VEV-Marum in de tweede ronde nog in 3-0 geëindigd. Ditmaal groeiden de taaie Marumers in de wedstrijd en Rick Buma (paal) deelde een waarschuwing uit. Niet veel later zag de Leekster steunpilaar Jacob Tjoelker geel. Marum profiteerde middels een daverende knal van Noël Kailola (1-1). In de resterende fase was zijn team zelfs dreigender dan het noodgedwongen inzakkende VEV, dat in de laatste minuut optimaal profijt trok van de door Marum fel betwiste tijdstraf voor Oldewarris. Voor de brigade van oud-voorzitter Simon Neef waren de druiven dan ook zuur.

Vrouwentitel wéér voor Nieuw Roden

Bij de vrouwen triomfeerde zaaleredivisionist Nieuw Roden voor de vierde maal op rij. De wat tegenvallende finale tegen EKC uit Eenrum en Kloosterburen eindigde in 2-0. Amber van der Donk maakte beide goals. Tweelingzus Anouk gaf onder de lat geen krimp. Op 0-0 overleefden de Noord-Drentse talenten een tijdstraf van Larissa Bijlsma. De eenzijdige B-finale Westerkwartier-Ezinge werd 4-0. Via Lucas Dijk (2), Ton Koster en doelman Marcel de Jong, die op de valreep een strafschop mocht benutten.