Bij familiefeesten zijn er mensen die je mist

NORG De jaarlijkse lichtjesavond op het kerkhof van Norg werd afgelopen zondag weer gehouden. Een sfeervol moment om samen dierbare overledenen te gedenken.

In de donkere dagen voor Kerst gaan bij veel mensen de gedachten wat vaker uit naar de mensen die hen ontvallen zijn. December is een maand van familiefeesten. Bij die familiefeesten zijn er mensen die je mist.

“Het traditionele kerststukje op het graf,” knikt Henny Bakker. Met de andere leden van de werkgroep Begraafplaats van Historische Vereniging Norch is zij ’s zomers elke maandagavond op het kerkhof te vinden voor het onderhoud aan de graven. Sinds vijf jaar is daar een winteractiviteit bijgekomen: de jaarlijkse lichtjesavond op de tweede zondag van december.

Het is een hele klus voor de werkgroep. Vrijwilligers zijn dan ook meer dan welkom. Denk alleen al aan de 2000 glazen potten met de waxinelichtjes, die langs de paden van het kerkhof moeten worden opgesteld en aangestoken. Verder zijn er vuurpotten, een boom waarin je kaartjes en ‘herdenkings-dingetjes’ kunt hangen en een stilte-tafel bij het baarhuisje, waar men een lichtje kan aansteken voor een overledene die niet op dit kerkhof rust. “Veel werk. Maar het is enorm dankbaar. Er komen ieder jaar zeker 160 mensen op af.”

Want dat is het mooie van deze nieuwe traditie. Door het jaar heen ga je alleen, of met een paar familieleden naar het kerkhof. Op de sterfdag of de verjaardag van de overledenen bijvoorbeeld. Maar op deze avond loop je er met heel veel mensen. Iedereen heeft immers wel iemand te betreuren.

In de katholieke traditie gebeurt dat sinds vele eeuwen op Allerzielen, op 2 november. De laatste jaren zie je op die datum ook steeds meer seculiere herdenkingen. In Norg koos men voor de tweede zondag in december. “Tussen Sinterklaas en Kerst, dat vonden wij een mooie tijd. En dan niet te dicht op Kerst, want dan is iedereen druk.”

Op sommige plaatsen gaat aan de lichtjesavond ook een samenkomst vooraf. Dat is op het kerkhof van Norg lastig te organiseren. “Wij hebben hier geen stroom.” Die lichtjes zijn hoe dan ook altijd weer een prachtig gezicht. “Het geeft toch iets extra’s. Sommige mensen komen met de hele familie: ouders, grootouders en kinderen.”

Hoe ouder je wordt, hoe meer mensen er bij het kerstdiner zullen ontbreken. Aan dat gegeven valt weinig te doen. Maar het is mooi om samen te gedenken, in de donkere dagen voor Kerst.

Edith Boeker