Inwoners Een kunnen straks toch met hubtaxi naar Haulerwijk (maar dat is wel een stuk duurder)

Voor inwoners van Een wordt het straks toch mogelijk om met de hubtaxi naar Haulerwijk te gaan. Nadat bekend werd dat Arriva Fryslan bus 84 ‘s avonds en op zondag niet meer door Een, Norg, Zuidvelde en Westervelde laat rijden, rees de vraag of de hubtaxi een oplossing kon bieden. Dit omdat Haulerwijk over de provinciegrens ligt.

Het OV-bureau Groningen Drenthe maakte maandag bekend dat de hubtaxi ook de vier kilometer over de grens naar Friesland wil overbruggen. Zo kunnen inwoners van Een ook in de avonduren en in het weekend van en naar Haulerwijk reizen. In de nieuwe dienstregeling zal zal buslijn 84 op die tijdstippen niet meer langskomen in Een, Norg, Zuidvelde en Westervelde.

Vooral voor Een en Zuidvelde werden getroffen door dit besluit, omdat deze dorpen sinds enkele jaren ook niet meer op het traject Groningen-Assen liggen. De bus verdwijnt met deze nieuwe maatregel in de avonduren en op zondag dus volledig uit het straatbeeld. In Norg rijdt in de avonduren nog wel een bus naar Groningen.

Reis een stuk duurder

Wel wordt de reis voor de inwoners op zondag en in de avonduren duurder. Om gebruik te maken van de hubtaxi moet je eerst ruim zes euro betalen. Wil je daarna overstappen op een bus om je reis verder te vervolgen, dan kost dat nog een keer het instaptarief en de kosten van de reis. Ook moet de hubtaxi minstens twee uur van te voren gereserveerd worden.

‘Blij dat de voorziening niet wegvalt’

Ondanks de lange weg die nodig was, is voorzitter Wisse Hummel van Plaatselijk Belang Een tevreden met de oplossing. ,,We zijn blij dat de voorziening niet wegvalt en het gat in het vervoer ten dele wordt gedicht. Maar het wordt wel een stuk duurder. We hebben in gesprekken met de provincie Drenthe gevraagd of dit gecompenseerd kon worden, maar dat is nog niet mogelijk. Wel is de afspraak gemaakt dat er goed aan de inwoners wordt uitgelegd hoe het straks werkt, want het is heel anders dan hoe het nu gaat.’’

De hubtaxi is niet het enige positieve dat volgens Hummels uit de gesprekken tussen de belangenverenigingen en de andere organisaties is gekomen. ,,Er was sprake van dat het busvervoer over twee jaar hier helemaal zou verdwijnen. Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft nu toegezegd dat ze actief in gesprek gaan met Arriva Fryslan om dat te voorkomen.”