Laatste brief M. Vasalis tóch niet verkocht: eigenaren trekken zich terug

Het leek een mooie kans voor liefhebbers van M. Vasalis: haar laatst geschreven brief in handen krijgen via een veiling van Bubb Kuyper in Haarlem. Maar de openbare verkoop ging op het laatste moment niet door.

De brief van Vasalis (pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans) zou samen met onder meer een brief en tekeningen van dichter en tekenaar Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009) ter veiling aangeboden worden. Het ging vermoedelijk om de laatste brief die zij ooit schreef. Een paar dagen na de verzending stierf Vasalis in haar woning in Roden.

Verkoop uit- of afgesteld

Vlak voor de veilingsdatum van 26 november heeft de eigenaar van de brief besloten toch niet tot verkoop over te gaan. Waarom hij of zij hiertoe besloten heeft, mag veilinghuis Bubb Kuyper niet bekendmaken. Of de brief in een later stadium alsnog verkocht wordt, is niet bekend.

Vasalis, die in 1909 werd geboren, woonde van 1964 tot haar overlijden in 1998 in landhuis De Zulthe in Roden, een voormalig kinderherstellingsoord. Vasalis zag Harmsen van Beek, aan wie zij haar laatste brief richtte, regelmatig. Harmsen van Beek woonde in Garnwerd en de twee schreven elkaar regelmatig.