Gevangenismuseum in Veenhuizen en Hunebedcentrum Borger meest kindvriendelijk van Drenthe; geen winnaars in Groningen

Regio - Het Gevangenismuseum in Veenhuizen en het Hunebedcentrum in Borger horen bij de zestig meest kindvriendelijke musea van Nederland.

Dat is bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Museumkids Awards.

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen krijgt als gemiddeld cijfer een 8,7. Het Hunebedmuseum in Borger is een goede tweede met een 8,26.

In Groningen werd geen winnaar aangewezen. 'Helaas haalde in de provincie Groningen dit jaar geen van de musea de drempel van 60 inspecties', vermeldt de website van Museumkids Awards.

Vliegen over Drenthe, op zoek naar hunebedden

Het Hunebedcentrum vernieuwde dit jaar de vaste expositie en dat werpt volgens directeur Harrie Wolters zijn vruchten af. ,,We zijn altijd een kindvriendelijk museum geweest, door de nieuwe expositie zijn we nog beter in staat de belevingswereld van kinderen te prikkelen.”

De nieuwe expositie bestaat uit verschillende diorama’s, maar ook allerlei touchscreens met spelletjes en een videomuur waarbij kinderen over heel Drenthe vliegen, op zoek naar hunebedden.Kinderen als museuminspecteurs

De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen.

,,Je kunt zelf een hunebed in het klein bouwen met magnetisch zand en plastic stenen. En je kan er meelwormen proeven”, aldus één van de inspecteurs.

Wolters is blij met het toegekende cijfer. ,,Als museum zoek je naar manieren om de verhalen aan te laten sluiten bij je publiek. Dit voelt als een duim omhoog.”