Een kijkje achter de schermen bij de Roderboekenmarkt

De rubriek Hobby is een rubriek met een enorm aantal deelrubrieken. Maar liefst 36 deelrubrieken zijn ondergebracht op deze afdeling. Je kunt er werkelijk allerlei boeken vinden voor de meest uiteenlopende hobby’s. Zo zijn er boeken te vinden over auto’s, motoren, treinen, fotografie, luchtvaart, media, antiek, huisdieren, handwerken, tekenen en schilderen, koken en tuinieren en nog 24 andere onderwerpen.

De laatste twee opgesomde rubrieken tuinieren en koken zijn wel echt de toppers van de afdeling hobby. Na 3 weken sorteren staan er voor de sub rubriek koken welgeteld al 10 volle uit gesorteerde bananendozen. Koken is dus populair, er worden veel boeken aangeleverd maar ook veel verkocht. Iedere rubriek heeft een aantal eindverantwoordelijken die we bij de boekenmarkt rubrieksvertegenwoordigers noemen. Voor de rubriek hobby zijn dit Nel, Sietske en Marianne. Nel isde oud gediende van de rubriek waarna Sietske aansloot en Marianne is de jongste aanwinst.

Sietske is deze middag hard aan het werk nadat haar collega Nel de ochtenddienst al op zich had genomen. De drie dames hebben de rubriek al mooi op orde, de dozen staan al keurig uitgesorteerd. En er staan ook al een behoorlijk aantal volle dozen onder de tafels. Ieder boek is door hun handen geweest, met een doekje afgenomen, afgeborsteld en geprijsd. Er zijn net weer een paar nieuwe dozen gebracht door de sjouwers dus het uitsorteren kan mooi doorgaan.

Op de vraag of ze een favoriete sub rubriek heeft antwoord Sietske: ‘Ik vind tekenen en schilderen een leuke sub rubriek omdat het een hobby van me is en ik ook in het verleden tekenles heb gehad. Maar eigenlijk is alles erg leuk. Ik kijk echt ieder jaar uit naar de drie maanden van de boekenmarkt.’

De Roderboekenmarkt op 28 en 29 december is de grootste overdekte boekenmarkt van het Noorden en staat bekend om het brede en goed gesorteerde assortiment. De komende weken geeft de boekenmarkt een kijkje achter de schermen waarin de grootste rubrieken van de boekenmarkt in de schijnwerpers komen te staan.