Leerlingen helpen Noordsche Veld

WESTERVELDE Leerlingen van openbare basisschool de Elsakker in Westervelde helpen natuurplaats Noordsche Veld met het oplossen van concrete problemen.

Zo kampt de natuurplaats met hondenpoep, is er behoefte aan een laarzenpad en zou het mooi zijn als er meer informatie kwam over een mysterieus vliegveld bij in de omgeving.

Op de Elsakker werken ze met ‘kubusonderwijs’. Dit is projectonderwijs waarbij externe opdrachtgevers met een reëel probleem komen. De leerlingen komen door out-of-the-box te denken met unieke oplossingen. Per jaar werkt de school aan twee grote projecten. Alle klassen (groep 1 t/m 8) doen mee aan het project. Zij gaan in groepjes aan de slag en presenteren uiteindelijk hun oplossing aan de opdrachtgever.

Dit keer staat Noordsche Veld centraal. Natuurplaats Noordsche Veld is onlangs geopend en liep tegen enkele problemen aan. Zij hebben de kinderen uit groep 1 t/m 8 gevraagd te helpen. Groep 1/2 zoekt een oplossing voor de loslopende honden (op plekken waar dit niet mag), groep 3/4/5 gaat een laarzenpad ontwerpen en groep 6/7/8 gaat iets ontwerpen waardoor bezoekers informatie krijgen over het (schijn) vliegveld in de tweede wereldoorlog, het munitiedepot (n.a.v. de koude oorlog) en het militair oefenterrein met de kogelvangers.

Om tot gepaste oplossingen te komen zijn alle leerlingen naar de Natuurplaats geweest. Ook zijn er experts op school geweest. Zo is er in groep 1/2 hondentrainer Albert Flokstra geweest, in groep 3/4/5 boswachter Albert Henckel en in groep 6/7/8 heeft Werkgroep Oud Donderen de kinderen van alles verteld over de Kogelvangers.