Verhalen over bijna drie eeuwen Sinterklaasviering in Drenthe verzameld in boek

Regio - Hoe zijn de Drentse Sinterklaasgebruiken ontstaan? En waarom wordt ‘mijter’ in het Drents niet vertaald tot ‘mieter’?

Dat staat in het boek Zul oes Sunterklaos wel kommen? van Abel Darwinkel en Henk Nijkeuter dat vrijdag 15 november in de winkels ligt; een dag voordat Sinterklaas met zijn pieten in Drenthe arriveert.

Naast de historische context van Sinterklaas bevat het boek verhalen, gedichten, liedjes en verklaringen van Drentse woorden.

Vertellingen van Cornelis van Schaick

Tevens is integraal opgenomen een van de vroege vertellingen over de Goedheiligman: Sint Nikolaas-vertellingen voor de jeugd (1849) van Cornelis van Schaick uit Dwingeloo, die voorafging aan de bundel van Jan Schenkman van een jaar later. Verder wordt in het boek aandacht besteed aan het allereerste bedankbriefje aan Sinterklaas uit de Drentse geschiedenis (1770).

Verder werken diverse schrijvers mee die, al dan niet in het Drents, over Sinterklaas in Drenthe vertellen.

‘Een cultureel proces dat voortdurend in beweging is’

Kalenderfeesten en tradities veranderen door de jaren heen, stelt Darwinkel. ,,Als iets duidelijk wordt uit dit boek is het wel dat dat in hoge mate geldt voor het Sinterklaasfeest.” Nijkeuter ziet het feest als een cultureel proces dat voortdurend in beweging is. ,,Een feest als Sinterklaas dat door zovelen wordt gevierd kun je moeilijk beschermen. Sinterklaas zal blijven veranderen.”

Het 200 pagina’s tellende boek wordt uitgegeven door Van Gorcum in Assen.