Aanleg zonnepark bij Zomerbad Peize gaat definitief door

De aanleg van een zonnepark met 432 panelen bij het Zomerbad in Peize gaat definitief door. Energiecoöperatie NoordseVeld heeft alle benodigde vergunningen binnen.

De energiecoöperatie, die de plannen samen met het Zomerbad heeft ontwikkeld, gaat de helft van de panelen leasen aan het zwembad, zodat klimaatneutraal zwemmen straks mogelijk is. De andere helft is beschikbaar voor Peizenaren, om gezamenlijk groene energie op te wekken.

Bezwaren van tafel

Voor de aanleg van het zonnepark moeten elf lindebomen en negen eiken worden gekapt, omdat deze te groot zijn en zonlicht blokkeren. Verscheidene bezwaarmakers stelden voor het zonnepark daarom aan te leggen op de ligweide van het zwembad, maar dan zou er volgens het Zomerbad onvoldoende ruimte overblijven voor badgasten om te zonnen.

Ondanks de bezwaren heeft de gemeente Noordenveld alle vergunningen afgegeven. Wel zegt zij de zorgen van de bezwaarmakers te erkennen en Noordenveld heeft de energiecoöperatie opgedragen compenserende maatregelen te nemen. Volgens Susanne Ton, bestuurslid van de Energiecoöperatie NoordseVeld, is dit gelukt. „We zijn met de bezwaarmakers in gesprek geweest en hebben samen naar oplossingen gezocht. Het contact is positief verlopen en we hebben overeenstemming bereikt.”

Financiering in gang gezet

Het plan is om twee van de te kappen bomen te verplaatsen. Bij de fietsenstalling en naast het pad richting de ingang komen nieuwe bomenrijen, maar dan met soorten die minder hoog worden. Langs de rand van het perceel komt straks een groot stuk bosplantsoen.

De financiering van het zonnepark is inmiddels in behandeling en vrijwilligers van het zwembad gaan de grond bouwrijp maken. Hoeveel de aanleg in totaal kost, kan Ton (nog) niet zeggen. In elk geval kan de bouw heel snel van start. „Ik kan niets garanderen en je weet nooit of er nog iets tussenkomt, maar we gaan ervan uit dat de zonnepanelen er bij de start van het nieuwe zwemseizoen liggen.”

Coöperatie

Om te zorgen dat Peizenaren daadwerkelijk mee kunnen profiteren van de zonnepanelen wordt een nieuwe coöperatie opgericht, legt Ton uit. „Als dat afgerond is, gaan we omwonenden van het Zomerbad vragen om mee te doen en kunnen ze zich aanmelden.”