Weggegooide groente? Je kunt er soep van koken en dat doen ze in Assen ook

Een groep van ongeveer vijftig mensen lepelt komende vrijdagavond in Vrijeschool de Es in Assen een bordje soep naar binnen. Niet zomaar soep. Nee, soep van groente die op het punt stond weggegooid te worden.

Het is de achtste keer dat de vrijwilligers van het Asser Soepcafé een dag de keuken ingaan om van groente, die groenteboeren en supermarkten niet meer willen verkopen, soep te koken.

Verspilling van voedsel

,,We wilden iets doen tegen de verspilling van voedsel’’, zegt Ireen van de Klok. De gemiddelde Nederlander verspilt per jaar ruim 30 kilo eten per persoon.

Eten waar vaak nog van alles mee te doen is, zegt Van der Klok. Met een groep van ongeveer tien vrijwilligers besloot ze supermarkten en groenteboeren in Assen te vragen het voedsel niet weg te te gooien, maar weg te geven.

Soepcafé zet kok aan het werk

Aan het Soepcafé. De Asser ondernemers reageerden spontaan.

Iedere maand heeft het Soepcafé genoeg spullen om een kok aan het werk te zetten. Die heeft voldoende ingrediënten om twee stevige pannen soep te maken.

,,Iedere laatste vrijdag van de maand komen we bij elkaar en gaan we aan de slag. De kok bepaalt dan eerst wat hij kan maken van de groente die is binnengekomen.’’

Kerken

Het Soepcafé wil alle wijken van Assen aandoen. Vrijdagavond is de tweede keer dat Assen-oost aan de beurt komt. De club is met kerken in gesprek om ook daar een café te houden.

Vanaf de eerste keer kan het Soepcafé rekenen op stamgasten. ,,Iedere keer komen er tussen de dertig tot vijftig mensen op af. Ze betalen een geringe bijdrage en kunnen dan soep eten.’’

Het geld dat op deze manier binnenkomt, gaat naar een goed doel.

Voor veel mensen is het Soepcafé een sociaal gebeuren, zegt Van der Klok. ,,Belangrijk. Maar belangrijker is dat we kunnen laten zien dat je nog heel veel kunt doen met groente die anders weggegooid zou worden.’’

Voedselverspilling in Nederland

Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen en zuivel). Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van 2016. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild, al neemt dit (uitgezonderd aardappelen) wel af. Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild. In 2019 verdween gemiddeld 45,5 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Dat is een daling van 21 procent ten opzichte van 2016 (57,3 liter). (bron: Voedingscentrum)