Dit valt er te doen tijdens de Nacht van de Nacht in Groningen

Op zaterdag 26 oktober is de 15e editie van de Nacht van de Nacht. Een nacht die geheel in het teken staat van het duister.

Dagblad van het Noorden heeft een overzicht gemaakt van een aantal evenementen die er worden gehouden en het bezoeken waard zijn.

Bezoekers kunnen bij het Dark Sky Park Lauwersmeer kiezen voor twee activiteiten. Allereerst is er de mogelijkheid om samen met een sterrenkundige van de Rijksuniversiteit Groningen door een telescoop naar de sterren te kijken. Daarnaast kunnen bezoekers ook op pad gaan met een boswachter, inclusief warme chocolademelk bij het kampvuur. De deelname is gratis en aanmelden kan via deze link.

Het Groninger Landschap organiseert een wandeltocht vanaf Bezoekerscentrum Waddenkust naar de zeedijk. Er wordt gewandeld op de zeedijk en de kwelders, onder begeleiding van ervaren gidsen. De avond begint om acht uur en zal zo’n twee uur duren. Deelnemers betalen drie euro.

Onder begeleiding van gidsen vindt er een excursie in Termunten plaats. Bezoekers krijgen uitleg over de aanpassing van de ogen aan het donker, over lichtvervuiling en de sterren. Na terugkomst in de Reidehoeve is er nog de gelegenheid om wat te drinken en na te praten. Deelname is gratis en aanmelden kan hier.

Ga op pad met de in Nietap. De nachtwachter woont volgens de organisatie in het bos ‘Maar vertoont zich overdag nooit. Als geen ander kent hij de geheimen en bijzonderheden van de nacht. Aan kinderen en volwassenen vertelt hij graag over het leven van dieren en planten in het bos. De Nachtwachter leert jong en oud de nacht beleven door te ruiken, proeven, horen en zien.’ Aanmelden kan via: info.ivnleeknietap@gmail.com

In Ter Apel is er zowel een programma voor kinderen als volwassenen. Ouders kunnen samen met hun kinderen in de voetsporen van broeder Jacobus treden en meedoen aan een speurtocht in het klooster. Daarna vertelt een boswachter van Staatsbosbeheer ons over het nachtleven in het Kloosterbos, waarna er wordt gezocht en geluisterd naar we zoeken naar nachtdieren. Voor volwassenen is er ook nog een zoektocht naar de kruisheren, waarbij ze de donkere kloostervertrekken en het Kloosterbos bezoeken. Een eigen zaklamp meenemen wordt aanbevolen. Ouders met een kind betalen €19,50. Volwassene betalen € 15,50. Aanmelden kan via info@kloosterterapel.nl

Voor het vijftiende jaar op rij wordt de nacht van de nacht in Winschoten gevierd. Na een Na een welkomstwoord en terugblik op de afgelopen vijftien jaar begint er een nacht-boswandeling voor jong en oud met onderweg theater, poëzie, liederen op tekst van D.S. Hovinga, moderne dans en rolschaats choreo. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Op de website van Nacht van de Nacht staan alle evenementen in de provincie.