Gedetineerde in Veenhuizen wint landelijke dichtwedstrijd (en is fan van Lévi Weemoedt)

Een gedetineerde van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen heeft een landelijke gedichtenwedstrijd voor gedetineerden gewonnen. Van de zeventig inzendingen werd het gedicht van Edwin (48) het beste bevonden.

De gedichtenwedstrijd, die voor het elfde jaar op rij werd gehouden, is een initiatief van Exodus Nederland, een nazorgorganisatie voor (ex-)gedetineerden en hun familie. Tijdens het jaarlijkse Exodusconcert, dit keer in de gevangenis in Arnhem, werd Edwin door de jury (die werd voorgezeten door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja) uitgeroepen tot winnaar.

Uitlaatklep

Tim Knol en zijn band maakten van het winnende gedicht van Edwin een liedje en Radio 5 zond het concert live uit. Edwin is blij met de prijs, laat hij weten via de woordvoering van Norgerhaven. „Dichten is een mooie uitlaatklep om mijn gevoelens op papier te zetten en om een boodschap te delen met anderen. Ik heb in totaal al bijna tien jaar vastgezeten in verschillende gevangenissen en ben acht jaar geleden begonnen met dichten. Tim Knol spoorde mij aan iets te gaan doen met mijn gedichten, mooi wanneer een singer-songwriter dat zegt.”

Volgens woordvoerder René Hut van de Norgerhaven is het bijzonder dat een gedetineerde zo goed is met taal. „Een relatief groot gedeelte van de gevangenen is laaggeletterd en heeft moeite met lezen en schrijven. De dichters liggen hier dus niet voor het oprapen. Mooi om te zien dat Edwin het zo goed in de vingers heeft. En hij vond dit nog niet eens zijn beste gedicht.”

Terugkeren in maatschappij

Volgens Hut kan dichten, een andere manier van creatief bezig zijn, of het volgen van onderwijs een goede uitlaatklep zijn en zorgt het voor binding met de maatschappij. „Je bent je vrijheid kwijt in de gevangenis, je zit letterlijk achter slot en grendel. Als je ervoor open staat om lessen te nemen of de bibliotheek te gebruiken, kan dat helpen om straks succesvol terug te keren in de buitenwereld.”

Hut hoopt dat dit voor Edwin, die sinds enkele maanden in Veenhuizen zit, ook gaat gelden. „Hij is vastbesloten om de criminaliteit vaarwel te zeggen en een andere weg in te slaan. Edwin liet mij weten dat hij een bewonderaar is van de dichter Lévi Weemoedt, die zou hij heel graag eens ontmoeten. Misschien zou Weemoedt hem kunnen helpen om hiermee verder te gaan, dat zou heel erg leuk zijn.”

Het winnende gedicht van Edwin is hieronder te lezen: