Publiek geniet van klassieke muziek op Mensinghe

RODEN De derde editie van het Festival Klassiek in en om het theater de Winsinghhof was een succes. De programmering was gevarieerd qua repertoire en samenstelling van de optredende ensembles.

De middag werd geopend door een solo optreden van accordeonist Vincent van Amsterdam. Zijn nieuwe cd met de Goldberg variaties van Johann Sebastian Bach werd overal met lovende kritieken beoordeeld. De volle zaal was muisstil en zelfs het kuchen en hoesten bleef achterwege.

Zijn optreden maakte een verpletterende indruk en er werd ook de rest van de middag vol ontzag over gesproken. Daarna vertrok het publiek naar het landgoed Mensinge waar het publiek rouleerde. In het Koetshuis trad het Haagse Duo Beyond Limits op, bestaande uit trompettist Theo Hartman en de Griekse gitarist Yannis Giagourtas.

Een bijzondere combinatie tussen een instrument dat van nature harder klinkt dan het zachte geluid van akoestische klassieke gitaar. Maar het lukte wonderwel om vanaf het tweede stuk een mooie balans te vinden. Het optreden begon met een compositie van Locatelli en eindigde met een fraai gespeelde tango.

Een ook al bijzondere combinatie speelde in het restaurantgedeelte van de Cuisinerie. Nanke Flach op piano en Annette Scholten zijn al meer dan 10 jaar een duo.

Annette is van huis uit celliste waarin zo ook les geeft. De cello had ze nu thuis gelaten en ze had haar tweede liefde meegenomen, de Lame Sonore. Dit is een serieuze versie van de zingende zaag.

In de mooie eetkamer van Museum Havezathe musiceerde het Duo Alla Classica met Paulina van de Pavert op cello en Agnieska Papierska op viool. Het duo heeft de aangename missie om de klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij spelen op authentieke oude instrumenten met darmsnaren. Dit past natuurlijk ook heel goed bij het repertoir uit de barokperode rond 1650.

Tot slot speelde in de Winsinghhof Fyslan Brass. Een elfkoppig ensemble van professionele muzikanten uit de wereld van de brassmuziek met veel opvallend goede solisten. Dit optreden werd een feestelijk slot van een mooie middag. Het repertoire was zeer breed. Bekende werken uit de barok werden afgewisseld met filmmuziek zoals Gladiator, bigbandmuziek waarin Count Basie elementen zoals in Fly me to the Moon, opzwepende volksmuziek in onregelmatige maatsoorten uit de Balkan en een toegift met een humoristische kijk op Beethoven. Dit alles werd gebracht met veel droge humor en de stemming in de zaal was daarom opperbest.