Trainers uit Een scoren met ‘oude’ merrie

EEN/URETERP Het seizoen van draver Cashflow verloopt uitermate succesvol. De tienjarige merrie van het trainersduo Rosalie Janssen en Luit de Vries is aan een tweede jeugd begonnen nadat zij vorig jaar voor het eerst een montekoers liep.

Dit seizoen verloopt voortvarend. Cashflow won al zeven draverijen en rijdster Sytske de Vries uit Ureterp is hard op weg naar haar eerste nationale titel als monterijdster. Dat kan niet meer misgaan.

Cashflow kwam afgelopen zondag opnieuw in actie in Groningen. De merrie kon bij winst het meest succesvolle paard worden van het Groninger drafseizoen. Cashflow had echter te maken met een starthandicap van twintig meter en dat bleek haar uiteindelijk op te breken.

In een spectaculaire montekoers maakten Gently Boko en Flits Harley de koers hard. Een hoog tempo was het gevolg in een koers die over twee rondes ging. Cashflow haakte aan bij de paarden voor haar. Het was Benji Boy die in de slotronde voor haar aanging. De elfjarige ruin die notabene zijn debuut maakte in het montegenre werd door Michelle Kokkes tot meer spoed gemaand. Hij nam de leiding over en sloeg gelijk een gaatje. Ondanks dat Cashflow in de slotfase nog hard kwam opzetten was Benji Boy net op tijd binnen om te zegevieren tot groot genoegen van Michelle Kokkes die overkwam vanuit Frankrijk en een weekje bij haar ouders in Assen vakantie vierde.

,,Dit smaakt naar meer, maar deze overwinning komt wel een beetje onverwacht. In de training heeft Benji Boy al laten zien dat hij goed draaft onder het zadel, maar dan moet het in de koers er nog wel uitkomen. Cashflow is een moeilijk te kloppen paard, maar ik ben blij dat het gelukt is, hoewel zij in de slotfase nog aardig dichtbij kwam", vertelde een gelukkige Michele Kokkes.

Sytstke de Vries was realistisch over de verlopen koers. ,,Cashflow heeft goed gelopen, maar vandaag moest ze eerste twintig meter goed maken. Het tempo lag hoog en dat brak haar in de slotfase even op. Desondanks ben ik natuurlijk wel tevreden over de prestatie." Ook trainer Luit de Vries is blij hoe het seizoen tot nu toe is verlopen. ,,Wij hebben het seizoen als goed ervaren. Cashflow is een merrie die altijd honderd procent haar best doet. Ook de combinatie met Systke heeft goed uitgepakt. Zij is een meerwaarde als rijdster en dan kunnen paarden net even iets meer in de koers", stelt hij.

Terugkijkend naar het seizoen zien Luit de Vries en Sytske de Vries de overwinning in Hamburg als hoogtpunt. Daar werd de montecrack Zauni in een rechtstreeks duel verslagen. ,,Al haar winnende koersen zijn natuurlijk mooi, maar tegen Zauni was wel een hoogtepunt. Dat is gewoon een heel goed paard." Sytske was het daar mee eens. ,,In die koers had ik een startvoordeel van twintig meter en was het koersverloop vergelijkbaar met vandaag. Toen bleef ik Zauni nipt voor na een sterke koers van Cashflow. Ik had het alleen vandaag ook liever zo gezien."

Of het koersseizoen voor Cashflow erop zit moet Luit de Vries nog even bekijken. ,,We kijken altijd hoe Cashflow herstelt van de koers. Als dat goed is, dan kiezen we een koers uit. Het welzijn van het paard staat immers altijd voorop. Als Cashflow goed in haar vel zit zal ze binnenkort weer starten."

Geert Koops