Spectaculaire overdracht van boevenwagens

VEENHUIZEN Dat was even een spannend moment, afgelopen week in Veenhuizen. Zwaarbewapende politieagenten van het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) zetten de levering van een boevenbus en een gepantserde Mercedes luister bij.

Het Gevangenismuseum neemt de voertuigen op in de collectie. De gepantserde Mercedes is gebruikt bij taken waar het Bijzondere Ondersteuningsteam (BOT) op is ingezet. Dit zijn extreem risicovolle transporten en beveiligingsopdrachten. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van liquidatiedreiging. In de 7-persoonscellenbus zijn verdachten en gedetineerden van en naar politiebureaus, rechtbanken, huizen van bewaring en gevangenissen in heel Nederland gebracht.

De overhandiging werd verzorgd door Jelte Penninga, directeur operatie van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (Dv&O) en Peter Sluiter, directeur van het Gevangenismuseum.

DV&O is een landelijke dienst van de Dienst Justitiële Inrichtingen, die het vervoer vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen verzorgt. DV&O verleent daarnaast bijstand bij calamiteiten in (justitiële) inrichtingen en detacheert beveiligingsmedewerkers ter ondersteuning van organisaties die aan veiligheid en justitie gelieerd zijn.

Bij de overdracht van de voertuigen waren leden van het BOT aanwezig om te demonstreren hoe zij te werk gaan bij transporten.