Actium behaalt energiedoelstelling ruim op tijd

NOORDENVELD Actium heeft de duurzaamheidsopgave die de sector heeft opgelegd gekregen ruim op tijd gehaald. Vanaf 2021 moeten alle woningen gemiddeld een energielabel B hebben of beter. Dat is bij Actium al het geval.

,,En daar mogen we best trots op zijn”, aldus Elles Dost, directeur-bestuurder Actium. Om zo’n labelsprong - van gemiddeld energielabel C in 2015 naar B - op tijd te maken, lag er een behoorlijke uitdaging voor de woningcorporatie. Vanaf 2015 verduurzaamde Actium in totaal 11.637 woningen. Daarnaast bouwde de corporatie er 666 energiezuinige nieuwbouwwoningen met label A of hoger bij.

Naast dubbel glas, isolatie en energiezuinige verwarming plaatste Actium ook vaak zonnepanelen als deze lagere energielasten voor huurders oplevert. Elles Dost: ,,Natuurlijk vinden we duurzaamheid belangrijk, maar niet ten koste van onze huurders. Daarom hebben we voor de maatregelen geen huurverhoging in rekening gebracht voor de zittende bewoners. Hierdoor merken ze ook echt het verschil in hun portemonnee van onze inspanningen.”

,,Natuurlijk is dit een mooi resultaat, maar we beseffen ons ook heel goed dat we er nog lang niet zijn. In 2050 moeten alle huurwoningen van corporaties CO²-neutraal zijn. We willen dit graag op een manier realiseren zonder dat onze huurders daarvan de rekening betalen. Zolang we nog ieder jaar een verhuurderheffing van ruim 10 miljoen euro moeten aftikken bij de overheid gaan we dat simpelweg niet redden.”

Vorige week maakte Actium samen met andere woningcorporaties bezwaar tegen het innen van de verhuurderheffing. Elles Dost: ,,Dat tezamen met alle andere heffingen komt neer op zo’n drieënhalve maand huur per gezin dat rechtstreeks in de staatskas verdwijnt. Geld dat we ook nuttig hadden kunnen besteden. Bijvoorbeeld voor de bouw van duizenden nieuwe woningen of om meer woningen te verduurzamen. Zonde.”