Hazwewindhonden op Ronostrand

Bijzondere hondensport op Ronostrand

EEN Normaalgesproken is het Ronostrand verboden terrein voor honden, maar afgelopen zaterdag hadden ze ruim baan.

Prachtige hazewindhonden renden over het Ronostrand tijdens de eerste coursing van het wedstrijdseizoen. Coursing is een in Engeland ontstane vorm van windhondenrennen, waarbij de honden moeten laten zien hoe snel, wendbaar en intelligent ze zijn. Van oorsprong joegen de honden op hazen, maar dat is in Nederland (en de rest van het continent) allang verboden.

Maar er is een alternatief gevonden waardoor de honden toch voluit kunnen gaan en hun talent kunnen tonen. Met behulp van klossen wordt een zigzag parcours uitgezet en met een elektromotor wordt de sleephaas vanaf de start naar het eind van het parcours getrokken.

Spannend, want de hond weet niet hoe het traject loopt (immers, het is ook altijd maar weer een verrassing welk pad een vluchtende haas kiest. Er is dus een traject uitgezet voor de hond. Hindernissen kunnen deel uitmaken van het parcours.

Vanaf de startplaats wordt de kunsthaas het terrein opgetrokken. De ‘prooi’ krijgt een ruime voorsprong. Dan worden de twee honden gestart. Het eerste gedeelte van de coursing zal dus in een rechte lijn verlopen. Na zo’n 70 tot 100 meter staat de eerste klos. Vervolgens komen er zigzag gedeelten met hindernissen en aan het eind weer wat langere gedeelten. Spectaculair en spannend om naar te kijken.