Stoptober, en in november dan?

Aangeboden door: The Bagstore

We zijn er al bijna, toch? Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Maar dan? Wat doe je na die 28 dagen? Want daar gaat het natuurlijk om.

Stoptober is een initiatief van van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij. Allemaal organisaties die weten waar ze over praten. ‘Meedoen aan Stoptober is een van de beste beslissingen die je kunt nemen’ zo zegt de site. Als niet-roker ben ik het daar helemaal mee eens. Het kan ook niet goed voor je zijn, denk ik als ik een kamer binnen kom waar je de rook nog in de muren ruikt en anders de gele aanslag wel ziet. Als behang er al zo vies van kan worden, dan is het wel duidelijk dat je longen er ook niet blij mee zijn. 

Uit onderzoek van het AMC is gebleken dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt. 

Bijna de helft is drie maanden later nog steeds gestopt.

Het is aangetoond dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. Volgens de site zijn dan de meeste ontwenningsverschijnselen achter de rug. Een periode van 28 dagen is goed te overzien, zeggen ze. Onderzoek toont daarnaast aan dat maar liefst 70% na drie maanden nog steeds niet rookt. Goed nieuws dus. 

Maar als niet-roker weet ik natuurlijk niet hoe lastig het is om te stoppen. Vergelijkbaar met lijnen? Ja en nee. Eten is echt je eerste levensbehoefte, dus daar ontkom je niet aan. Is het als stoppen met drinken of toch echt anders. Het klinkt altijd makkelijk, maar stoppen met een nare gewoonte, hoe doe je dat echt? 

We hebben allemaal onze rugzak. Ervaringen die het leven leuker maken maar helaas ook het tegenovergestelde. Ervaringen waardoor je het soms even moeilijk hebt. En ooit begon je met roken. Omdat het stoer is, je er bij wilt horen? In de loop van de tijd besluit je te stoppen, één keer en nog een keer. Een week, een maand. Maar dan is er dat moment. Dat moment van ‘zwakte’. Ach, hij loopt soms over toch, onze rugzak heren? (of onze rugzak dames) Heel even ben je niet zo sterk en hup daar ga je weer. 

Inmiddels zijn er heel wat middeltjes op de markt. Van pleisters tot kauwgom en pillen. De smoker moest helpen, maar bij een vriend zag ik dat hij na een maand alleen maar meer rookte. De gewone sigaretten buiten en de smoker binnen. Niet helemaal wat hij vooraf voor ogen had gehad. 

Georgina Verbaan, Rick Brandsteder en Ernst Daniël Smid zijn op 1 oktober gestopt roken. Gaan zij het volhouden? Beter nog is de vraag: ’Hou jij het vol?’ ‘In slechts één hypnotherapie sessie maak ik van jou een NIET- ROKER.’ zegt Rogier Schipper, hypnotherapeut. De recensies op zijn site liegen er niet om. Dus mocht het jou niet lukken met 28 dagen…. Er is ook in november en december gewoon nog hoop!