Kinderen van De Hoeksteen op boekenreis

RODEN Op 2 oktober startte bij De Hoeksteen in Roden een grote boekenreis in het kader van het thema van de Kinderboekenweek Reis mee!

Toen de kinderen op school kwamen liepen er al leerkrachten verkleed op het plein rond met koffers. Eenmaal binnen waren de kinderen ontzettend nieuwsgierig naar de inhoud van de koffers en de reisbestemming. Ze hielpen mee met het checken van badgoed, zonnebrandcrème, pyjama’s en ontdekten boeken en pakjes in de koffers. Alle groepen kregen een nieuw voorleesboek aangeboden om in dat boek naar andere landen te reizen zoals met Superjuffie naar de jungle.

Wethouder Kirsten Ipema werd door directeur Trienke Bosma als stewardess ontvangen, alle kinderen deden de riemen om en vertrokken met de wethouder op boekenreis.

,,Lezen jullie wel eens voor aan jullie ouders of broertje of zusje”, vroeg de wethouder. En ja, er gingen heel wat vingers omhoog. De wethouder las vervolgens voor uit De Boekenberg. Over Lukas die geen vliegtuig nodig heeft omdat een boek en zijn fantasie hem overal naar toe brengen. Lukas leest uiteindelijk zoveel boeken dat hij op de stapel gelezen boeken boven de wolken uittorent. Hoe komt hij weer naar beneden, was de vraag. Daar hadden de kinderen wel ideeën over. De ouders die de bibliotheek op school runnen, namen het boek mee zodat de kinderen de afloop daar konden lezen. ,,We zien jullie graag bij ons in de bibliotheek, want bij ons kun je veel verschillende reisavonturen beleven in alle boeken die we hebben en in je echte leven maak je iedere dag maar één avontuur mee.”

Tot 11 oktober kunnen de kinderen op De Hoeksteen kilometerlezen met de boekenlegger om het bij te houden. Eén bladzij is één kilometer.

Daarna lazen de vrijwilligers van Hoera en de bibliotheekouders nog voor aan groepjes kinderen uit groep 3 in de prachtig versierde bibliotheek op school. Ze werden door een stewardess van Hoera geholpen bij hun reis. Maar moesten eerst hun Boeken Boardingpass laten zien. De kinderen van nieuwkomers met hun vriendjes werden voorgelezen in hun eigen taal door hun ouders. Daarna lazen de kinderen in het Nederlands voor aan hun ouders. Er was veel plezier samen om Nederlandse woorden.

In oktober gaat het project ‘Hoera, Noordenveld heeft er nieuwe lezers bij’ weer van start. Vrijwilligers helpen op school, in de schoolbibliotheek en bij kinderen thuis met het zoeken en voorlezen van boeken. Interesse om mee te helpen? Laat het Tineke weten t.oliemans-hilberts@biblionetdrenthe.nl