Opinie: aso’s in de Onlanden

RODEN/LEEK/EELDE De Onlanden. Het lijkt een ongerept en ruig maar liefelijk natuurgebied. Je zou toch denken dat hier geen wanklank te horen is. Valt tegen.

In het begin moesten de inwoners van Westerkwartier en Noordenveld dit gebied nog een beetje ontdekken, maar inmiddels wordt er druk gebruik gemaakt van dit fraaie gebied. En dat leidt onherroepelijk tot spanningen, frictie en gedoe tussen de recreanten die graag op de skeelers, de fiets, te voet, te paard of op de brommer het gebied intrekken. En niet alleen tussen de recreanten onderling, maar ook tussen de gasten en de natuurlijke bewoners, de vogels, de vissen en de bijzondere zoogdieren.

Met de Onlanden werd een behoorlijk probleem opgelost. Het gebied dient als waterberging zodat bij hoog water, als zelfs de gemalen het niet meer aankunnen, water ‘opgeborgen’ kan worden in het gebied.

Daarmee werden de Onlanden ook een schatkamer van de natuur. Er wonen inmiddels zelfs otters. Kijk, en daar begint het gedonder al: natuurvrienden zijn dolblij dat de otter in de Onlanden rondzwemt en jongen krijgt. Maar diezelfde natuurvrienden krijgen een waas voor de ogen als toeristen in de kano De Onlanden verkennen. Veel kanovrienden snappen de kanoroute niet helemaal, ze verdwalen en verstoren zo de bijzondere flora en fauna in De Onlanden.

Maar het kan nog veel erger. Afgelopen week lag een halve klas schoolkinderen in de berm naast het fietspad. Als de kegels op de bowlingbaan na een strike. Hoe dat kwam? Nou, de Onlanden zijn ook ontdekt door grote groepen heren met nogal strakgespannen lycra om de slappe buik die van fietsen in groepsverband houden... Drenthe is fietsprovincie, Noordenveld fietsgemeente en daar kunnen de arme kinders inmiddels over meepraten. Omvergekegeld door een groep fietsers op de toch niet bepaald smalle fietspaden door De Onlanden.

Ambulances het natuurgebied in, zelfs een traumahelikopter moest er aan te pas komen. In de Onlanden is het gedaan met de rust.

Door Bram Hulzebos