Veel vertier rond plekken van plezier tijdens OMD

NOORDENVELD De activiteiten tijdens het monumentenweekend van 14 en 15 september 2019 vinden plaats in de dorpen, Roden, Norg, Peize en Peizermade, Veenhuizen en Roderwolde. De meeste monumenten zijn vanaf 11.00 uur geopend.

In Roden betreft dat theater De Winsinghhof, het Scheepstra Kabinet en de Catharinakerk. In theater Winsinghhof zijn zaterdag elk half uur rondleidingen met een kijkje achter de coulissen en de kleedkamers van artiesten. De Mensinghe Singers zingen in de kerk en in Trefpunt (in de Scheepstraschool) hangen zaterdag en zondag schilderijen van Coenraad Kymmell. Hier start ook een wandelroute. In het Ky Hotel tenslotte hangen zaterdag foto's van oud-Roden.

In Norg zijn molen De Hoop (zaterdag) en molen Noordenveld (zaterdag en zondag), de Margarethakerk (zaterdag) geopend. Kunsterf Norg heeft activiteiten en diverse huidige en voormalige etablissementen, café’s en logementen zijn te bezichtigen via een wandel- en fietsroute van de Historische Vereniging Norch.

Norg telde vroeger talloze kroegen en herbergen, waarvan een aantal alleen tijdens Norgermarkten geopend was. Nog lang waren bordjes op gevels van Verlof A of B, of Volledige Vergunning, tastbare bewijzen.De kroegjes, vaak een omgebouwde woonkamer, maakten in de loop der jaren plaats voor echte café's, al dan niet in combinatie met restaurant en/of hotel. De fiets/wandeltocht biedt voor menigeen ongetwijfeld verrassingen...

Kunsterf Norg (Brinkstraat 1) biedt de historische boerderij, maar ditmaal met pop up kunstcafé (PUK) en een expositieruimte/atelier. Kunstenaars kunnen in het PUK werk tonen, muziek maken, zingen of voordragen tegen een bescheiden vergoeding, waarbij de helft naar het ALS-fonds gaat (beide dagen van 11-17 uur).

Veenhuizen doet mee met de voormalige electriciteitscentrale, Brouwerij Maallust (met rondleidingen), het Graftrommelmuseum, Toeristisch Informatiepunt TIP, theetuin Zunneschien en de woning Hospitaallaan 19 waar een kunstenares en keramiste haar huis en tuin openstelt. Hier is uitvoerige uitleg over de architectuur en bijzondere woongeschiedenis in het gevangenisdorp...

In Peize (beide dagen) is de molen ‘De Paiser Meul” open en is er een tentoonstelling in café Ensing met unieke korte optredens.

Vanaf Peizermade zal een met een praam door de Onlanden worden gevaren. De praam meert aan in de haven van Roderwolde, tegenover molen De Wolzigt. Het dieselgemaal aan de Hamersweg in Peizermade is te bezichtigen. De watermulder van dit oude gemaal geeftuitleg over de historie en de werking. Het gemaal is nu een oase van rust in het waterberging- en natuurgebied “De Onlanden” nabij het Peizerdiep.

Tijdens de Monumentendagen vaart een open praam vanaf het gemaal in Peizermade over het

Peizerdiep door het prachtige gebied “De Onlanden” naar Roderwolde, waar de praam aanlegt in de haven bij molen “Woldzigt”. Vanaf hier vaart de praam terug naar het gemaal in Peizermade. Dit jaar is het zeker één van de plekken van plezier. Het is een enkele reis, de fietsen worden voor de reizigers naar het aankomstpunt gebracht. Chauffeurs worden teruggebracht naar het vertrekpunt van de vaartocht. Zaterdag 14 september om 11.30 en 14.30 uur zaterdag 14 september om 13.00 en 15.30 uur.

In Roderwolde zijn molen Woldzigt en de Meulenkoamer beide dagen open, zaterdag ook de kerk.

Deelnemende monumenten zijn herkenbaar aan de vlag met sleutel, hier zijn programmaboekjes verkrijgbaar.