Cre-actief met piepschuim en pur

Roden - Nog krap twee weken tot de Roder Marktparade. Bouwgroep Cre-active maakt zich geen zorgen. „We zijn bijna klaar!”

Donderdagavond in de Henk Halsemahal. Vier wagens in de maak, met een smal looppaadje erlangs. Rechts achterin rijzen twee obelisken op. Daar moeten we wezen. Vanavond zijn ze met zijn zevenen aan het werk: Anne, Edwin, Jackeline, Griët, Dennis, Alida en diens zoon Youri die met zijn tien jaar de jongste bouwer is. Hij sjouwt heen en weer met stenen, zijn shirt onder de piepschuimkruimels. „Ik maak stenen van piepschuim!”

Ze hebben wel even tijd. Liggen immers op schema? Nou ja, in de laatste week trekken ze nog even een sprintje. „Dan zijn er wel vijftien tot twintig bouwers en dan werken we twee dagen aan een stuk door. Vooral op de laatste dag, wanneer de bloemen en ander natuurlijk materiaal erop komen.”

Hoe lang ze al bezig zijn? „Vanaf het moment dat het thema voor dit jaar bekend werd. Dat was november.” Het eerste idee ontstaat onder het genot van een biertje. Er komen wat schetsen, en dan een tekening. „Voor de metalen constructie,” verduidelijken ze. „Niet voor honderd procent gedetailleerd, want je weet van tevoren niet wat voor materiaal je kunt krijgen om het mee af te werken.” Als je alles zou kopen, ben je zo een paar duizend euro verder.

Hoe kom je dan aan je spullen? „Daar hebben wij onze grote sprokkelaar Jan Plazier voor. Die fietst menige tuin of erf op, om te vragen of er nog iets voor ons in de schuur ligt. Of in de container op een bouwplaats. Onder het motto: nee heb je, ja kan je krijgen!” Zo hebben ze dit jaar ‘legaal mos’ van een boomkweker en zand uit een schoolzandbak, die ververst werd. Bierdoppen in alle kleuren van de regenboog. Fietsbanden. Koffiecups.

Op dit moment bepalen piepschuim, pur en pir het beeld. Binnen het thema ‘mythen’ koos Cre-active voor het oude Egypte. De obelisken met hun hiëroglyfen zien er behoorlijk echt uit. Hoe doe je dat? Het antwoord is te vinden op de Facebookpagina: met zand, koffie, behanglijm en water. De stenen van de piramide lijken ruw en ongepolijst. Hun geheim: havermout met kit. „Tja ik denk altijd, wat heb ik in huis,” bekent de bedenkster. „Dit stond nog in mijn keukenkastje.”

Om pur en kit te kunnen kopen, heb je sponsoring nodig. Daarom is het seizoen voor Cre-active niet afgelopen als straks de wagens weer wordt afgebroken. „We doen van alles om aan geld te komen. Staan op de kerstmarkt, bakken oliebollen, en sinds vorig jaar verhuren we ons ook als Sint en Piet. Dat is echt fantastisch om te doen!” Het is tevens de enige gelegenheid waarbij ze zich niet als groep presenteren in hun kleurrijke Cre-active shirt. „We laten zoveel mogelijk ons gezicht zien overal.” Voorzitter Edwin heeft het shirt zelfs vanavond aangetrokken, voor de foto. Ze kloppen hem gezamenlijk af want ja, dat piepschuim gaat echt overal aan zitten.

Is dit nou leuk, het hele jaar door? „Héél leuk!” klinkt het in koor. „Gezellig, creatief, beetje kletsen, bitterballetje erbij.” Het begon als een vriendengroep, maar steeds meer mensen sloten zich erbij aan. Het is de saamhorigheid, zeggen ze.

Waar hoorden we dat eerder? Bij Rik van Es, voormalig secretaris Volksvermaken: “Hoewel er ook wel eens onenigheid is, verbindt het bouwen van een wagen. Wat dat betreft zou eenieder in de wereld samen een paradewagen moeten bouwen. Het is dé oplossing voor alle haat en onbegrip in deze wereld.”

De wereldvrede begint in Roden. In de Henk Halsemaloods.