Scholieren uit Roden krijgen les in uitgaan en gaan op kroegentocht

Derdeklassers van de Ronerborg uit Roden duiken vanavond de kroeg in. Hier krijgen ze les in veilig uitgaan.

Tijdens deze ‘kroegentocht’ leren de scholieren alles over de risico’s van alcohol en drugs.

Met de kroegentocht, oftewel het project Way Out, is het de bedoeling om de jongeren meer bewust te maken van de risico’s. Wethouder Jeroen Westendorp: „De centrale boodschap van het project is ‘Veilig uitgaan is te leren! Het gaat er namelijk niet om dat jongeren thuis moeten blijven, maar dat ze zich bewust worden van de schadelijke gevolgen van drank en drugs. En waar kun je dat beter doen dan in de kroeg?”

Ook is er aandacht voor lachgas. Inmiddels is bewezen welke effecten lachgas heeft op de gezondheid. Zoals het in coma kunnen raken of geheugenverlies. Jeroen Westendorp: „Via deze weg doe ik daarom een dringend beroep om geen lachgas te verkopen of te gebruiken. Zorg voor jezelf, zorg voor een ander en gebruik/verkoop het niet!“

Way Out

Way Out wordt uitgevoerd door het jongerenwerk van Welzijn in Noordenveld en de gemeente Noordenveld in samenwerking met de leerlingen van de Ronerborg, Verslavingszorg Noord Nederland, Bureau Halt, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de Provincie Drenthe. Deze organisaties geven ook de workshops tijdens de kroegentocht.

Horecagelegenheden Hotel onder den Linden, Mo’s café, het wapen van Drenthe, De Pompstee, Scheepstraschool en gemeente Noordenveld openen deze avond hun deuren voor workshops over sexting, middelen- en drankgebruik, verkeer en uitgaan en gehoorschade en pubquiz.

Ook de ouders van leerlingen worden bij het project betrokken. De groep ouders volgt een soortgelijke workshop als hun kroost, maar met iets andere raakvlakken.