Een heerlijk dorpsfeest bij Donderslag

DONDEREN „Ik wou dat ik mijn stofzuiger had mee had”, kleumt bezoekster Wendy tegen haar vriendinnen. „Vanmorgen was het zo koud dat ik van ellende maar ben gaan stofzuigen.”

Bij de feesttent in Donderen is het vrijdagavond 6 september nat en onstuimig. De bezoekers dragen leren jassen met sjaals. Het is de eerste avond van het tweedaagse muziekfestival Donderslag. Binnen is het, ondanks Duitsland – Nederland op tv, rond tien uur ’s avonds al gezellig druk. De tributeband Eric Clapton beheerst het podium. Het publiek staat er nog niet met de neus bovenop maar bewondert van een metertje of vier de muzikale kunsten van de mannen. „Een heerlijk dorpsfeest”, zegt een blije Wineke. Met een glaasje cola in haar hand staat ze swingen op het gras.„Ik ben meegevraagd door een paar heren van de voetbalclub. Dat leek me wel wat, want ik hou erg van een mooi stukje live muziek. En ik mocht hun BOB zijn”, lacht ze.

Hoe later op de avond hoe gezelliger het wordt in de tent aan de Norgerweg. Met nummers als Layla en After midnight kan bijna niemand stil blijven staan. Er wordt gekeuveld en gelachen. Voor de liefhebbers zijn er oordopjes aan de bar te verkrijgen. Herman Geerts, mister Donderslag himself, is tevreden over de band. Na het laatste nummer Cocaine worden de muzikanten met respect bedankt voor hun optreden. Volgens Geerts zijn ze niet gekomen voor het geld maar puur omdat ze muziek maken mooi vinden. En dat spat er aan alle kanten van af. „Volgend jaar is het twintigjarig jubileum van het Donderslag”, zegt Geerts. „ Dan gaan we iets leuks doen”,verklapt hij.

Na een korte pauze bestijgt CCI het podium. Met pareltjes als I put a spell on you en de dikke hit Rocking all over the world gaat het publiek helemaal los. De dorpsgemeenschap van Donderen en daarbuiten krijgt dubbel en dwars wat ze verdient. Dat is een heerlijk avondje muziek van topklasse in een sfeer zonder capsones.

Ineke Doornbos