Boekenmarkt, kleding- en voedselbank én Vluchtelingenwerk in één pand

De boekenmarkt, kleding- en voedselbank én Vluchtelingenwerk (BKVV) krijgen gezamenlijk huisvesting aan de Ceintuurbaan Noord 122 in Roden. In september is al gestart met de eerste verhuizing en inrichting van de nieuwe locatie.

De BKVV heeft dan in ieder geval tot en met 2023 huisvesting. Aan de andere kant hebben inwoners, die een beroep moeten doen op de Participatiewet, in hun directe omgeving een plaats waar zij zich verder kunnen ontwikkelen.

De organisaties waren al een tijdje samen op zoek naar geschikte ruimte in Roden en hebben hierover diverse malen met de gemeente gesproken. Vera Wagenaar, secretaris van Kledingbank Noordenveld: „Die zorg wordt nu weggenomen waardoor we ons volledig kunnen richten op onze activiteiten voor inwoners die het vaak wat minder breed hebben. Vluchtelingenwerk past binnen dit plaatje. Gesprekken met klanten en taallessen kunnen in de toekomst, naast overige ondersteuning, onder één dak plaatsvinden.”

Gemeente staat garant

De gemeente is via het netwerk van Economische Zaken in contact gekomen met de eigenaar van het pand Ceintuurbaan Noord 122. Doordat BKVV de exploitatie van de locatie niet alleen kan dragen, staat de gemeente hiervoor garant. Wethouder Alex Wekema benadrukt dat de gemeente Noordenveld dit kan doen omdat de locatie ook een werk-leerfunctie krijgt.

Nu de ISD is opgeheven is de gemeente zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van werk-leer mogelijkheden voor de inwoners. De gemeente doet dit niet alleen om het voortbestaan van de activiteiten van de BKVV te garanderen, maar ook om in Roden een werk-leerbedrijf te hebben voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Verhuizing in fases

De verhuizing gaat in fases. Nadat de nodige aanpassingen aan het pand zijn gedaan, verhuizen de kledingbank en de Roder boekenmarkt nog deze maand. De Voedselbank volgt begin 2020 en Vluchtelingenwerk hoopt medio volgend jaar het pand te betrekken. In de toekomst zullen mogelijk andere publieke organisaties, c.q. goede doelen, zich kunnen aansluiten.