De Elf van Fledderus | column Buitenspel

GRONINGEN Twaalf spelers hebben FC Groningen deze zomer verlaten. Elf zijn ervoor in de plaats gekomen.

Van de twaalf vertrekkers hadden er vijf een vaste basisplaats: Jeffrey Chabot, Ludovit Reis, Tim Handwerker, Mimoun Mahi en Ritsu Doan. Vier anderen waren niet onbetwist, maar stonden geregeld aan de aftrap: Thomas Bruns, Iliass Bel Hassani, Paul Gladon en Tom van de Looi. Twee spelers kwamen geen minuut in actie: Lars Kramer en reservekeeper Kevin Begois. En Jannik Pohl (voor vier maanden verhuurd aan AS Horsens) was overcompleet.

Van de elf spelers die technisch directeur Mark-Jan Fledderus in de nu afgesloten transferperiode heeft aangetrokken, zullen we derde en vierde keeper Marco van Duin en Jan de Boer waarschijnlijk zelden of nooit in actie zien. Nóg niet in actie gezien - althans niet in het eerste elftal - hebben we rechtsbuiten Joël Asoro en de middenvelders Nicklas Strunck en Ahmed El Messaoudi. De routiniers Charlison Benschop en Bart van Hintum zijn voorlopig nog bankzitter. Sam Schreck speelde één goede en één slechte wedstrijd. Gabriël Gudmundsson is na drie basisplaatsen alweer even uit de gratie. Azor Matusiwa en Ramon Pascal Lundqvist zijn daarmee voorlopig de enige onbetwiste basisspelers in De Elf van Fledderus

Toch leek FC Groningen er met deze elf sterker op te zijn geworden. Totdat Ritsu Doan de afslag-Eindhoven nam. Nu er voor hem geen vervanger is gehaald, is de selectie zonder meer verzwakt. De vraag is dan ook of deelname aan de play-offs nog wel zo’n realistische doelstelling is. Ik denk van niet.