Stichting Motorsport Roden viert 50-jarige bestaan

In juni van dit jaar werd de Stichting Motorsport Roden een half eeuw oud . Een mijlpaal die ze niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. De vrijwilligers van de Stichting Motorsport Roden steken daarom de handen weer uit de mouwen voor de twee belangrijkste races van het Nederlandse baansportseizoen.

Op 1 september worden de Nederlandse kampioenen gekroond op het Speed Centre in het Steenbergerveld. Drie weken later wordt er bekend wie de nieuwe wereldkampioen is. Voor het eerst in de historie wordt de wereldkampioen op Nederlandse bodem bekend.

Geschiedenis

De Stichting Motorsport Roden (SMR) is opgericht in 1969. In 1971 werden de eerste Gouden Helm grasbaanraces georganiseerd. De races onderdeel van de Rodermarkt feestweek groeiden uit naar internationaal niveau. De Gouden Helm van Roden werd een door coureurs uit heel Europa een felbegeerd kleinood. Tot eind jaren ‘90 werd er op het zogeheten ‘K veld’ tegenover het jaarbeursterrein in het centrum van Roden gereden. De vrouwen bezochten op zondag de Jaarbeurs, de mannen de grasbaanraces.

Nadat het „K veld” gebruikt moest gaan worden voor de uitbreiding van de begraafplaats, was de SMR genoodzaakt een nieuwe locatie te zoeken. Aan een lange traditie van races in het centrum van Roden kwam een einde. De Gouden Helm bleef echter bestaan. Na enige jaren van omzwerven in en om Roden, werd er in september 2003 in het Steenbergerveld nabij Roden een gloednieuw motorsportcomplex geopend: het Speed Centre Roden! Dit werd de nieuwe thuishaven van de SMR. Een unieke accommodatie met als paradepaardje een supersnelle ruim 600 meter lange gravelbaan. Het bood de SMR de kans haar horizon verder uit te breiden. Er werden eerst EK races verreden en later ook races voor het wereldkampioenschap.

Jubileumjaar

In het jubileum jaar serveert de SRM o p 1 september u de afsluitende ronde van het Dutch Open grasbaanracen, oftewel het open Nederlands kampioenschap. Tal van rijders uit de WK-cyclus komen op 1 september alvast naar Roden. Zij gebruiken de races als ideale voorbereiding op de WK finale. Daarom zullen er maar liefst 18 rijders in de klasse Special Senioren aan de start staan! Zij proberen in de series races over vier ronden zo veel mogelijk punten te scoren om de in de dagfinale een gooi te doen naar de winst. In deze finale gaat het om ‘alles of niks’. De eerder gescoorde punten tellen enkel nog mee voor het kampioenschap, maar niet voor de dagprijzen.

Strijd nog niet gestreden

Op dit moment wordt het Dutch Open aangevoerd door regerend Nederlands kampioen Romano Hummel uit Zuidhorn. Dave Meijerink volgt op slechts zeven punten achterstand als tweede. Hummel moet in Roden de tanden nog even op elkaar zetten. Een enkelblessure speelt hem dit seizoen parten en het is dus nog geen uitgemaakte zaak dat Hummel zijn titel succesvol zal verdedigen . Ook routinier Theo Pijper is nog niet kansloos .

Bij de driewielers is de strijd spannender dan in voorgaande jaren . Titelverdedigers William Matthijssen en Sandra Mollema werden on langs in Eenrum weer Europees kampioen, maar hun voorsprong in de Dutch Open serie is slechts drie punten op Wilfred Detz en Wendy Arling. Van de uitdagers is bekend dat ze in Roden goed uit de voeten kunnen. De in Hoogkerk opgegroeide Detz wist vorig jaar op het Speed Centre de halve finale van het Europees kampioenschap te winnen.

Daarnaast komen ook de Shorttrack klassen in de baan. Hierin wordt gestreden op aangepaste crossmotoren, waar bij volgens de reglementen onder andere de voorrem gedemonteerd is. In de 250cc klasse gaat Mark van Dellen uit Hoogkerk aan kop in het klassement. In de 500cc variant is Frank Hamming uit De Groeve de grootste kanshebber op de titel.

Praktische informatie

:

Speed Centre Roden

Amerika 19, 9342 TC Een

:

Training 11:00 uur

Rijdersvoorstelling 13:00 uur

Start wedstrijd 13:15 uur

:

Volwassenen € 15,--

Jeugd t/m 15 jaar € 5,--

Jeugd t/m 12 jaar gratis (mits onder begeleiding)