Cross in Norg: niet voor watjes

NORG De fietser op het bospad in Norg kijkt een tikje verwilderd om zich heen. ,,Draven die paarden hier nou langs zometeen?”

Inderdaad, de samengestelde wedstrijd (een spectaculaire vorm van paardensport) gaat dwars door het bos en over de bospaden van de Langeloër Duinen. Enne... de paarden draven niet tijdens deze cross. Ze razen in vliegende galop door het bos. Op volle snelheid indrukwekkende hindernissen bedwingend, veelal bereden door niet bepaald bang uitgevallen meiden.

Ze kreunen niet om een pijntje of blauwe plek meer of minder, ze stappen liever met een gebroken been op hun paard dan dat ze zich af laten voeren door de EHBO. Toch moest een enkeling zich vandaag een medische behandeling knarsentandend laten welgevallen na een ongelukje.

De cross die dit weekend in Norg wordt verreden is niet voor watjes. Je moet er echt wat voor kunnen (en willen) als je aan deze veelzijdige samengestelde wedstrijd wilt meedoen. Zo moet je als een Pietje Precies een dressuurproef kunnen rijden. Dressuur dat is eigenlijk paardrijden met mes en vork en de pink omhoog: Anky is er wereldberoemd mee geworden. Lijkt misschien wat saai, maar is hondsmoeilijk.

Vervolgens moet je geconctreerd een springconcours rijden. Felgekleurde hindernissen op een veld. Rijkunstig opnieuw een uitdaging omdat de hindernissen vaak zo geplaatst zijn dat je het alleen redt zonder balken af te stoken als je netjes en beheerst rijdt en je paard goed luistert. Tenslotte is er (na een medische check van het paard door de dierenarts) de cross. In galop een lang parcours over vaste hindernissen.

De afgelopen maanden is een grote groep vrijwilligers bezig geweest met he bouwen van de circa dertig hindernissen.