Theehuis de Bosrand gaat verhuizen

Al een aantal jaar geven Staatsbosbeheer en Peter en Marianne van Wijk van Theehuis De Bosrand het Noordsche veld en de Peestermaden meer bekendheid door allerlei activiteiten met organisaties en vrijwilligers uit de buurt te organiseren. Om die samenwerking nog meer vorm te geven is enkele jaren geleden besloten om te verhuizen naar een nieuwe locatie, tegenover Theehuis De Bosrand aan de Donderseweg in Norg.

,,We hebben dit nieuwe Drentse erf de naam Natuurplaats Noordsche Veld gegeven van waaruit je het gebied in kunt trekken en de vele verhalen van vroeger en nu kunt beleven”, vertelt Marianne van Wijk.

Staatsbosbeheer

Op deze nieuwe plek vind je het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer, een beheerderswoning en een gebouw waar je terecht kunt voor een hapje en drankje en waar je meer informatie over het gebied en haar verhalen kan krijgen. Via een educatieve doe-route krijgen mensen meer informatie over de natuur in de Kop van Drenthe. Met de ‘nieuwe Bosrand’ kunnen we weer een aantal jaren vooruit en hebben we meer mogelijkheden om groepen zoals families, zakelijke vergaderingen en schoolklassen te ontvangen, informatie te geven en verschillende activiteiten te organiseren.

Raatakkers en landgeiten

Vanaf deze nieuwe plek ontdek je ook de ‘raatstructuur’, nagebouwd van de raatakkers, oude landbouwgronden van rond 800 jaar voor Christus, die je nog op het Noordsche Veld kunt zien liggen. De akkers hebben verschillende bestemmingen, zo vind je er bijvoorbeeld speelnatuur en de Nederlandse landgeiten die het natuurgebied gaan begrazen.

Een voorbeeld is ook de nieuwe tribune op het erf, deze biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid voorstellingen te geven waarmee we in het openingsweekend starten in samenwerking met de buren van het Huis van de Natuur/ Donderboerkamp. ,,De activiteiten die we samen met allerlei organisaties en verenigingen organiseren hebben altijd een relatie met natuur, dat is het vertrekpunt van de Natuurplaats.” Met de survivalvereniging uit Norg werken we nu bijvoorbeeld aan een trimroute zodat je straks ook hier in de natuur kunt werken aan je conditie en met de lokale afdeling van IVN gaan we aan de slag om samen met kinderen een akker ‘insectvriendelijk’ in te richten. De plaatselijke wereldwinkels hebben een plekje gekregen in de natuurbibliotheek om hun producten onder de aandacht te brengen en is er ruimte voor wisselexposities over onderwerpen die een relatie hebben met het gebied.

Ook het omliggende terrein heeft een upgrade gekregen. Er is een nieuw fietspad en er zijn wandelroutes, informatieborden, parkeerplaatsen en voorzieningen zoals oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s. ,,Met de nieuwe duurzame gebouwen en terreininrichting is de Natuurplaats Noordsche Veld een plek waar je je straks prima een middag kan vermaken in en met de natuur!”

Sluiting Theehuis De Bosrand

Theehuis De Bosrand is zondag 1 september voor het laatst geopend, daarna begint de verhuizing en wordt het oude gebouwtje gesloopt zodat het gebied weer natuur kan worden. Staatsbosbeheer verhuist medio augustus haar beheerkantoor van Langelo naar de Natuurplaats Noordsche Veld. Donderdag 10 oktober is de officiële opening van de Natuurplaats om 15.00 uur waarna in de weekenden 12, 13 en 19 en 20 oktober een uitgebreid openingsprogramma gepland staat met vele activiteiten voor jong en oud.