Rijk trekt 15 miljoen euro uit voor zoektocht naar stoffelijke resten in oorlogsvliegtuigen

Een Mosquito, een tweepersoons verkenningsvliegtuig, met daarin luitenant-vlieger David Sparrow en navigator Victor Brown, stort in de nacht van 19 op 20 april 1943 neer in Smeerling. De twee mannen, beiden 21 jaar, overleefden de crash niet. Ze liggen begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Onstwedde. De stoffelijke overschotten van een (zeer) groot aantal vermiste bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, liggen mogelijk nog onder de grond. Daar komt echter verandering in.

In september start namelijk het bijzonder meerjarenproject, waarmee vele tientallen vliegtuigwrakken met vermiste bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog worden geborgen. Het kabinet heeft voor deze operatie 15 miljoen euro uitgetrokken.

Kosten

In het verleden was het zo dat de Provincie zeventig procent van de kosten van een opgraving op zich nam en de overige dertig procent door de desbetreffende gemeente moest worden opgehoest. En hier zat ‘m juist de kneep. De zoektocht naar stoffelijke overschotten kon voor een gemeente oplopen tot meer dan een ton. Verzoeken van nabestaanden van vliegers om een vliegtuigwrak op te graven, zodat hun familieleden konden worden geïdentificeerd en herbegraven, werden dan ook menigmaal afgewezen.

Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 (SGLO), dat al jaren onderzoek doet naar in de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen en hun bemanning, heeft politiek Den Haag nu met succes kunnen overtuigen om hiervoor geld uit te trekken. De verwachting is dat met de beschikbaar gestelde 15 miljoen euro de komende periode dertig tot vijftig oorlogswrakken te kunnen bergen.

501 Crashlocaties

In totaal zijn er 501 crashlocaties met ruim 2000 bemanningsleden. SGLO heeft een zogenomede ‘kansrijke lijst’ opgesteld. Met die gegevens gaat de bergingsdienst van de luchtmacht aan de slag. Dit in samenwerking met de EODD, die eventuele wapens, munitie en bommen veilig stelt . De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft tot taak de stoffelijke resten te bergen en te onderzoeken om welke persoon, of personen het gaat.

Locaties

Op locaties is te zien welke oorlogsvliegers nog worden vermist en waar hun toestel is neergestort.