Track en trace bestelbusje werkgever verraadt verdachte inbreker en fietsendief

Een oplettende inwoonster van Peize heeft er mede voor gezorgd dat een 40-jarige inbreker en fietsendief kon worden gepakt. Zij zag hoe de verdachte een fiets in een bestelbusje met de naam van een stukadoorsbedrijf laadde.

De eigenaresse had op de website melding gemaakt van de fietsendiefstal. De getuige zag dat bericht en gaf haar informatie door. Bij de rechtbank in Assen bleek dinsdag dat de man ook verdacht wordt van vier andere fietsendiefstallen in Westerbork en Norg en van inbraken in vakantiehuisjes op vakantiepark Buitengoed de Drentse Vennen in Een. De drugsverslaafde man woonde zelf op dat park, in een huisje van zijn ouders.

Ondanks drugsverslaving lang gewerkt als stukadoor

De man is al heel lang verslaafd aan cocaïne en heroïne. Toch kon hij lange tijd zijn werk als stukadoor blijven doen. Afgelopen februari en maart ging het mis. Hij zou beginnen bij een stukadoorsbedrijf in Assen. Daarvoor had de man een bestelbusje gekregen. Hij verscheen niet op zijn werk. Achteraf bleek via de track en trace van het voertuig dat de verdachte wel 800 kilometer had gereden.

Fietsen bij bushalte

Uit het systeem in het bestelbusje bleek ook dat hij was gestopt op locaties in Westerbork, Peize en Norg op momenten dat er fietsen zijn gestolen. De verdachte gaf alleen de diefstal toe die door de getuige was gezien. Waarom hij heel kort stopte bij de bushalte in Westerbork en Norg kon de man niet verklaren. ,,Ik ging ook bij mensen op bezoek. Misschien ben ik even gestopt om te bellen. In elk geval niet om fietsen te stelen.”

Zelf gemeld

De verdachte zit nu in een behandelkliniek. Hij is vaker veroordeeld en behandeld. De verdachte heeft zich 21 maart zelf gemeld bij de politie, omdat hij hulp wil. Daar biecht hij de inbraken in de vakantiehuisjes op. ,,De fietsendiefstallen bekende hij toen niet”, zei de officier van justitie. ,,Die in Peize nu wel.” Volgens de officier kunnen ook de andere fietsendiefstallen worden bewezen op basis van de analyse van de gegevens van het bestelbusje. Ook straalde zijn telefoon aan op de plekken waar de fietsen zijn gestolen.

Verplichte behandeling

De officier noemt het rotfeiten die de verdachte heeft gepleegd. Zij volgt het reclasseringsadvies: behandeling afronden en afkicken en daarna naar een instelling voor begeleid wonen. ,,Daar is de maatschappij meer bij gebaat dan hem naar de gevangenis sturen.” Tegen de man is 365 dagen cel geëist, waarvan 276 dagen voorwaardelijk, en verplichte behandeling. Zij vindt dat de meeste gedupeerden een goed onderbouwde schadevordering hebben gedaan en dat de verdachte de schadevergoeding moet betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.