Gezelligheid onder een dreigende hemel

RODERWOLDE Onder een dreigende hemel vond dit weekend de tiende Rowolmer Markt plaats. De sfeer was er niet minder om.

Zoeff, zoeff gaan de wieken van molen Woldzigt. Het klinkt wat dreigend. ,,Dat is het doek, dat klappert een beetje,” zegt molenaar Dirk Magré. ,,Geen reclame voor de molenaar. Maar ik kan er niets aan doen, het komt door al die hoge bomen rond de molen.” Vroeger mocht ruim 100 meter rond de molen niets staan dat hoger was dan de onderkant van de stelling.

,,Maar nu de molen niet meer broodnodig is, is die biotoop niet meer beschermd.” Zo leer je nog eens wat. Maar kan het geen kwaad als de wieken zo snel draaien? ,,O nee, windkracht 4 tot 5 is goed voor de molenaar. Wij willen graag kracht in de molen.” Samen met echtgenote Wilma Bruin verkoopt hij de resultaten: gebuild tarwemeel en lijnolie. ,,Hebt u ook tuinmeubelolie?” vraagt een bezoekster. Jazeker, van het lijnzaad wordt ook een sneldrogende meubelolie vervaardigd. Ze weet nog net de hand op het laatste blik te leggen. De donkere hemel lijkt niemand te weerhouden van een bezoek aan de markt. Rowolder koekjes en taart gaan grif van de hand, al waaide het kraampje eerder op de ochtend om.

Het is een goed jaar geweest voor honing van het Onland, vertelt bijenhoudster Janneke Mollema. Ondanks de droogte, die elders de nectar deed opdrogen. ,,Het Onland is vochtig hè. En gelukkig kwam de ergste hitte pas toen de belangrijkste drachtplanten al gebloeid hadden.”

Bij de satékar zijn alle stoelen bezet; elders eet men wraps van lamsvlees uit Foxwolde of worst van het Onlander buitenvarken. Wie wil, kan een stand verderop er gelijk een pan bij kopen. Geen gewone, maar een gietijzeren cowboy-pan op pootjes die je zo op een houtvuurtje kan zetten. Of aan een driepoot erboven hangen. Het is maar goed dat het net weer wat geregend heeft.

Een vuurtje knappert op slechts twee aanmaakhoutjes in een metalen cilinder. Daarbovenop kan je water koken, of pannenkoeken bakken, vertelt de standhouder. ,,Superzuinig!” Een emmer aanmaakhoutjes is genoeg voor deze hele middag. Hoeveel pannen soep dat is? ,,Wel tien!” Het is hier prachtig, zegt hij tevreden, en de stemming is goed. Wie hier komt is veelal op vakantie en wel in de stemming voor een kampvuur.

Maar bovenal is de markt toch voor de Rowolmers, vertellen de vrijwilligsters van de Meulenkaomer, die het gebeuren nu alweer tien jaar organiseren. Je herkent ze aan hun groene poloshirts. ,,Het is een soort reünie, voor iedereen die in Roderwolde gewoond heeft.”

Greta Belga zet maar weer eens een plantje overeind. Geurende geraniums en ander moois uit eigen tuin; de opbrengst is voor de organisatie. Dat geldt ook voor de andere zaken die te koop zijn in de knechtenkamer van de molen. De kasten, waarin zelfgemaakte kettingen en allerlei handwerk zo goed uitkomen, zijn oorspronkelijk bedstedes vertelt een van de oprichters van de Meulenkaomer. ,,Er komen mensen langs die zeggen: hier heeft mijn opa nog gewoond. In deze ene kamer woonde een heel gezin.” Boven hadden ze dan nog een slaapzolder, en achter een keukentje. ,,En een hok voor een geit of varken.”

Andere tijden zijn het nu. Een bezoekster past keurend een moneybelt, die je ook voor de sier kan dragen als een stoffen ceintuur. ,,Dit is gewoon een mooi winkeltje voor het dorp,” zegt de maakster. ,,Alles gaat weg, dit willen we houden.” Ze breit ook sokken, en bedient de kassa. In de krant wil ze eigenlijk niet. Nou vooruit, een foto dan. Met de riem. En een tevreden klant.

Edith Boeker