K(n)artrekkers willen stek voor ouderen

RODEN In de gemeente Noordenveld is een groep ouderen actief die zich sterk maakt voor een Knarrenhof. Deze bijzondere woonvorm van ouderen duikt op steeds meer plekken op in Nederland.

Janny Schuiten en Agnes Lelieveld uit Roden zijn actief binnen de initiatiefgroep Knarrenhof Noordenveld. De dames zijn niet piep meer, maar ook nog lang niet oud en versleten. Ze zijn beiden enthousiast over het concept Knarrenhof: een woonvorm voor gelijkgestemden, die zelfstandig willen blijven wonen. Een plek waar men van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert. Je buren helpen waar nodig, niet met zorg maar met aandacht.

De politiek volgt het project met belangstelling. Het zou maar zo het antwoord kunnen zijn op de stijgende WMO-kosten. Immers: hoe langer en meer buren voor elkaar zorgen, hoe later er beroep hoeft te worden gedaan op bijvoorbeeld thuiszorg.

Landelijk schieten deze woonvormen voor (onder anderen) ouderen als paddenstoelen uit te grond. Een Knarrenhof is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden. Nadat er voldoende belangstelling is gaat de initiatiefgroep op zoek naar een geschikte locatie.

,,We weten nog niet waar. De Meester de Vriesschool in Nieuw Roden is in beeld geweest”, vertelt Lelieveld, ,,maar dat is toch naar een ontwikkelaar gegaan.” Een flink perceel op een nieuwbouwlocatie zou ideaal zijn, ook omdat de gemeente dan de grondprijs voor dit project laag zou kunnen houden. ,,Die politieke wil hebben we wel nodig”, zegt Lelieveld. ,,Als de grondprijs laag is, kunnen we de huur- en koopprijs van de woningen laag houden. Zo wordt de Knarrenhof voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar.”

De bedoeling is dat er 30 tot 40 grondgebonden woningen worden gerealiseerd. Het liefst in de vorm van een hof met een gemeenschappelijke binnentuin. Een Knarrenhof heeft altijd een gemeenschappelijke ruimte die bijvoorbeeld voor verjaardagen gebruikt kan worden, maar ook voor allerlei activiteiten voor en door de bewoners.

Er zijn inmiddels 35 aanmeldingen voor de Knarrenhof in Noordenveld. Lelieveld: ,,We hopen dat de politiek in Noordenveld dit snel oppakt en ons helpt bij het realiseren van een Knarrenhof in onze gemeente.”

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de landelijke site: www.knarrenhof.nl.