Gezin vlucht voor verzakking

RODEN Op de voordeur van de woning aan de Dorth hangt een sticker van de Cliniclowns met de tekst: ‘Vergeet niet te lachen’. Die reminder zal de bewoonster de komende dagen nodig hebben.

Ze kwam thuis van vakantie en zag dat de scheuren in haar toch al redelijk verzakte huis de afgelopen tijd tot verontrustende proporties waren uitgegroeid. Ze belde verhuurder Woonborg omdat ze niet meer in haar huis durfde te blijven.

Geconfronteerd met de enorme scheur in de wand van het toilet, konden ze zich daar wat bij voorstellen bij Woonborg. In allerijl werd vervangende woonruimte gezocht en gevonden. En nu, vrijdagmiddag, sjouwen de verhuizers van Mast af en aan met de hoogst noodzakelijke spullen, zodat de bewoonster in haar vervangende woonruimte niet op aardappelkistjes hoeft te zitten.

Het loopt in Roden momenteel de spuigaten uit met de verzakkingen. In de Oudgenoegstraat verzakten woningen. Aan de Achterste Kamp was het raak. Tien woningen van Woonborg aan de Den Dam zijn inmiddels onbewoonbaar verklaard en nu is het mis aan de Dorth. De gemeente Noordenveld heeft 1,5 miljoen euro gereserveerd voor de afhandeling van de schade van acht huizen in de wijk Middenveld in Roden. Deze zijn door rioolwerkzaamheden verzakt. Wat de oorzaak is van de verzakkingen van de woningen van Woonborg aan de Dorth en aan de Den Dam is nog niet duidelijk.

Een paar deuren verderop heeft een jong stel eveneens te kampen met scheuren. Wrang detail: ze hadden een paar jaar geleden nog maar net een huurwoning van Woonborg aan de Den Dam betrokken of er verschenen scheuren in hun woning. Ook zij moesten verhuizen. Ze kwamen terecht aan de Dort. Ze kregen een kindje, verfden de hele woning, maar ook in de pasgeverfde muur in de gang verscheen een scheur. ,,En in de bijkeuken ook”, vertelt Amanda Roddenhof. Inderdaad kun je daar van binnen naar buiten kijken door een flinke scheur.

,,We zouden net beginnen om de zolder op te knappen”, zegt Roddenhof. ,,Maar daar wachten we nu nog maar even mee.” De tuin hadden ze ook graag aangepakt, maar ook dat projectje staat even stil, in afwachting van de ontwikkelingen rond de verzakkingen in de wijk.

Rob Meeng en zijn vrouw wonen als sinds 1976 aan de Dorth. ,,We zijn de eerste bewoners.” Altijd heel tevreden gewoond in de tussenwoning. Veel tijd en energie gestoken in de tuin. Maar ook hier hangen scheurmeters in huis en aan de gevels. ,,We horen steeds maar niks van Woonborg”, zegt Meeng. ,,Als er iets gebeurt moeten we het uit de media vernemen.”

Donderdag heeft Woonborg overigens de omwonenden een brief gestuurd waarin werd uitgelegd waarom de buurvrouw haar woning heeft verlaten. De verhuurder laat weten het onderzoek naar de scheurvorming voort te zetten.

Hebt u scheuren of verzakkingen in uw woning? Wij zijn geïnteresseerd in uw verhaal. Mail: roderjournaal@ndcmediagroep.nl.

Door Bram Hulzebos