Column Anneke de Vries | Nieuw

Nog eventjes zomeren en dan komen ze, onze oude en nieuwe Lindenborgers. Kort voor de vakantie zijn we allemaal klaar met elkaar en snakken we naar het eind. Diezelfde groepen zijn straks fris en fruitig, als alles opnieuw begint en we stiekem weer zin hebben in dat schoolritme van les-bel-les-bel en hup terug naar huis. Openlijk verkondigt iedereen zijn tegenzin, diep in het hart wil iedereen wel weer.

Wat kom ik dit jaar tegen? Altijd afwachten. Het spannendst zijn de nieuwe brugklassen en ik krijg er dit cursusjaar vier voor Oriëntatie op de Klassieken, één van de leukste vakken om te geven. Er is tijd voor veel verhalen, een likje Latijn en overvloedige onderlinge klassieke kneuterigheid. Na een halfjaar stopt het vak en is er voor die leerlingen die toch nog graag willen instromen in het gymnasium een inhaalprogramma Latijn. Ik kan dus eigenlijk doen wat ik wil zonder dat er bloed uit vloeit of de onderwijsinspectie in mijn nek hijgt dat het allemaal anders moet. Een heerlijke klus dus en ik verheug me erop. Daarnaast twee derde klassen voor Grieks. Ik ken deze leerlingen nog niet en ik heb heel veel zin in dat grenzeloos gracieuze Grieks in de onderbouw, dat door toeval een paar jaar in handen van mijn twee collega’s was en dus uit mijn zicht.

Verder op mijn menu de hele bovenbouw voor Latijn. Klas 3 van afgelopen jaar blijft in klas 4 bijna intact, omdat 17 van de 20 leerlingen Latijn kozen. Voor het geval u nu denkt: “Zijn er dan maar 3 leerlingen die Grieks kiezen?”, meld ik even dat we altijd veel dubbelvakkers hebben en de groep Grieks van mijn collega 11 leerlingen telt. Mooi hè, dat 40% gaat voor beide talen! Doen zij/wij toch iets goed ;-) Klas 5 blijft ook min of meer gelijk en gaat meteen beginnen aan eindexamenauteurs. Geen Cicero in klas 5, want dat hebben ze in het CSE volgend jaar, maar wel bijv. Caesar en Ovidius. Het meest spannend is klas 6. Zij moeten eindexamen doen over de Aeneis van Vergilius, en hun slagen is ook van mij afhankelijk. Het is dan ook de enige klas waarvoor ik in de zomer aan het werk ben. Hopelijk gaat het ook in 2020 weer helemaal goed komen! Ik heb er alle vertrouwen in. Maar eerst nog even zomeren.