FC Groningen op weg naar ander voetbal

GRONINGEN Het FC Groningen dat over anderhalve week in Emmen aan de competitie begint, zal een heel andere ploeg zijn dan die van eind vorig seizoen. Niet alleen qua personele bezetting maar ook wat betreft spelopvatting.

Na vier weken voorbereiding begint steeds duidelijker te worden hoe FC Groningen straks in de competitie wil gaan voetballen en met wie. In de oude, na de winterstop zo succesvolle ploeg vormde het verdedigende blok van vier (Te Wierik, Chabot, Memisevic en Reis) de ruggengraat. Vooral dankzij dit defensieve blok lukte het om meermalen de nul te houden. Eén doelpunt - vaak van invaller Gladon - bleek dan al voldoende voor de drie punten.

Maar FC Groningen raakte in de zomer met de verdedigers Jeffrey Chabot en Tim Handwerker, middenvelder Ludovit Reis en aanvaller Mimoun Mahi vier basisspelers kwijt plus pinchhitter Paul Gladon. Met Reis en Chabot verdwenen twee van de vier defensieve pijlers. En met Memisevic nog onvoldoende hersteld van een blessure die hem vorig seizoen ook al geregeld plaagde, is aanvoerder Mike te Wierik de enige speler uit het defensief zo sterke blok die straks de competitiestart lijkt te gaan meemaken.

Te Wierik heeft nu Ko Itakura als partner maar dat blijkt vooralsnog geen verslechtering. De 22-jarige Japanner is wendbaarder dan de wat logge Chabot en op de eerste meters sneller. Itakura is ook balvaardiger en in zijn passing aanmerkelijk zuiverder. De aan Sampdoria verkochte Chabot is wel robuuster in de duels en in de lucht sterker dan de Aziaat.

Concurrentie

Leek Itakura in eerste instantie niet meer dan een back-up voor de centrale verdediging en dus de tijdelijke vervanger van Memisevic, inmiddels is hij een serieuze concurrent. Niet alleen van de Bosnische international maar ook van Te Wierik, want Memisevic kan uiteraard ook een koppel vormen met Itakura.

Met de Japanner achterin is de opbouw van FC Groningen verzorgder. Itakura probeert met lange zuivere passes een linie over te slaan of wacht geduldig tot hij een vrijlopende middenvelder kan aanspelen in plaats van meteen te kiezen voor een vaak perspectiefloze pass naar een van beide backs. Aan hem is te zien dat hij ook op het middenveld uit de voeten kan.

Flexibel middenveld

Het middenveld is in de opbouw belangrijker geworden. Trainer Danny Buijs en zijn nieuwe assistent Adrie Poldervaart kiezen in de verbindingslinie voor een flexibele bezetting. Azor Matusiwa is de hoofdcontroleur en vaak ook de enige controleur. Hij is het eerste aanspeelpunt voor de verdedigers, al schromen die dus niet om een linie over te slaan en meteen een van de dieper staande middenvelders aan te spelen. Matusiwa krijgt in de opbouw geregeld assistentie van een terugzakkende middenvelder.

Meestal is dat Ramon Pascal Lundqvist, maar tegen bijvoorbeeld FC Emmen was dat allrounder Django Warmerdam. Voor het middenveld is de concurrentie sowieso veruit het grootst. Voor die linie genieten op dit moment Matusiwa, Lundqvist en Ajdin Hrustic de voorkeur. Boven genoemde Warmerdam, Tom van de Looi, nieuweling Sam Schreck en Daniël van Kaam. De laatste (19) - opgeleid als aanvaller - geeft nu ook blijk van aanleg voor de rol van spelmaker/controleur.

Ajdin Hrustic

Hrustic is duidelijk aan een opleving bezig. Hij heeft tot dusver in elke wedstrijd nog wel momenten dat hij het spel ophoudt of onnodig balverlies lijdt, maar vaker nog is hij dreigend in zijn acties of beslissend in de vorm van goals of assists. Het lijkt erop dat de Australiër met Balkanroots weer aanknoopt bij zijn hoge niveau van de laatste maanden onder Ernest Faber en Marcel Groninger. Niet als controleur, maar in een meer vooruitgeschoven rol als rechter aanvallende middenvelder. Daar voelt Hrustic zich zichtbaar op zijn gemak, vlak bij eveneens technisch vaardige voetballers als Lundqvist en Ritsu Doan. Misschien speelt ook de komst van Adrie Poldervaart een rol bij de opleving en het spelplezier van Hrustic want de nieuwe hoofdassistent van Buijs staat bekend om zijn voorliefde voor technisch en aanvallend voetbal.

Verbeterpunten

Is in het elftal de technische vaardigheid en de opbouw verbeterd, veel diepgang zit er nog niet in het spel. Daardoor staat spits Kaj Sierhuis nog steeds te veel geïsoleerd. Tegen Hannover 96 (1-0 winst) vielen alleen in het eerste kwartier met regelmaat loopacties in de diepte te noteren. Gaandeweg werd het spel weer statischer.

Dat kan en moet nog beter.

Wim Masker