Australiërs domineren 49ste Lus van Roden

De Lus van Roden is zaterdagavond gewonnen door de Australiër Sam Welsford. De 23-jarige baanwielrenner versloeg na honderd kilometer met ruim verschil NWVG-er Björn Bakker (Wijnjewoude) in de eindsprint van een omvangrijke kopgroep.

Welsford was in 2016 en 2017 wereldkampioen ploegenachtervolging op de baan en won in 2016 zilver op de Olympische Spelen op hetzelfde onderdeel. Derde werd Cameron Scott (Aus), zeer nipt voor Ronald Kruijer uit Heiligerlee. Sjors Dekker uit Groningen sprintte naar de vijfde plaats.

Een kopgroep van tien renners bepaalde lange tijd het beeld van de koers. Onder anderen Adrie Lindeman (winnaar leidersprijs) uit Assen, Ronald Kruijer, Chiel Smit (Zuidwolde Dr.), Daan Besteman (Groningen), Welsford en Bakker maakten deel uit van deze kopgroep.

Spetterende finale

Nadat, met nog iets minder dan tien ronden te gaan, een tweede groep was aangesloten bij deze kopgroep volgde er een spetterende finale in een zeer druk en gezellig Roden. Diverse renners probeerden aan een eindsprint van de groep te ontkomen, maar het liep toch uit op een massasprint, waarin Welsford duidelijk de sterkste was.

,,Het was een harde en pittige koers, maar ik heb ook zeker genoten van de ambiance hier. Door de regen werd het nog een beetje glad, maar heel veel regen viel er gelukkig niet,” aldus de winnaar na afloop. Bakker was tevreden met zijn tweede plaats: ,,Dit was wel buitencategorie sprinten hoor. Hij ging al vroeg overeind zitten en daardoor kon ik nog dichtbij komen.”