Verzakte woningen aan de Den Dam in Roden worden gesloopt

Tien verzakte en onbewoonbaar verklaarde huurwoningen aan de Den Dam in Roden worden gesloopt. De elders ondergebrachte bewoners kunnen definitief niet terugkeren.

In december en februari werden bewoners van de tien huizen (onderverdeeld in twee woonblokken van vijf) door woningcorporatie Woonborg naar tijdelijke woningen geëvacueerd. Zij werden ondergebracht in onder meer Roden en Haren. De vraag was of de verzakkingsschade aan hun woningen kon worden hersteld, maar dat blijkt niet het geval.

Kiezen

Hoewel het besluit nog niet officieel genomen is, zit er volgens woordvoerder Detty Brink van Woonborg niets anders op dan sloop. "We wilden bewoners zo snel mogelijk zekerheid geven over hun situatie. Zij kunnen nu zelf kiezen of ze van het tijdelijke onderkomen hun permanente woning maken, of dat ze op zoek willen naar een andere definitieve woonplek."

In Roden zijn het afgelopen jaar veel meer huizen verzakt. Uit onderzoek van Crux bleek dat acht woningen in de Oudgenoegstraat verzakten door rioolwerkzaamheden. Of dat ook de oorzaak is van de verzakkingen van de woonblokken aan de Den Dam, wordt op dit moment nog onderzocht. Zolang de woningen nog niet zijn gesloopt, laat Woonborg de metingen in en aan de woningen doorlopen.