Noordenveld legt zich niet neer bij sluiting jeugdgevangenis Juvaid

De gemeente Noordenveld legt zich niet neer bij de voorgenomen sluiting van Jeugdgevangenis Juvaid in Veenhuizen. Dat laat burgemeester Klaas Smid weten.

Het kabinet besloot onlangs dat de jeugdgevangenis in Veenhuizen in 2021 gaat sluiten. Dit omdat in Nederland veel jeugdcellen leeg staan. Juvaid heeft 90 cellen waarvan er volgens afspraak met Justitie 44 gebruikt mogen worden.

Trieste situatie

"De sluiting is een bijzonder trieste situatie", zegt burgemeester Smid. "Er gaan honderd arbeidsplaatsen en heel veel expertise verloren. Daar kunnen wij ons niet zomaar bij neerleggen, samen met de provincie hebben we een plannetje uitgezet en willen we stevig gaan lobbyen bij de Tweede Kamer."

Smid vindt dat de jeugd opgevangen moet kunnen worden in de eigen omgeving, en bij problemen niet helemaal naar instellingen in het midden van het land wordt verwezen. "Dat is ook landelijk beleid, en dit besluit staat daar haaks op. Het is wat lastig dat het besluit zo vlak voor het zomerreces werd genomen, maar wij gaan toch richting de Tweede Kamer. Bovendien doen we ook een beroep op de Noordelijke gemeenten om zich in te zetten voor het behoud van de jeugdgevangenis."