De entourage heeft hier veel meer impact

Boeren, burgers en buitenlui zijn er druk mee deze week: nog even en de Fiets4daagse Norg gaat weer van start. Dit jaar is het de tiende editie, rekent u op enig feestgedruis. Zo is er op de Brink iedere middag livemuziek bij de terugkeer van de fietsers, en bijvoorbeeld een braderie en een boekenmarkt

Voor de kinderen zijn onder andere een stormbaan, een klimwand en een bungee-trampoline aangekondigd. Zij vallen sowieso in de prijzen dit jaar: aan de zogenaamde fietsroutes 4kids is veel aandacht besteed. “Je ziet dat er steeds meer ouders en grootouders meedoen met hun (klein)kinderen”, vertelt voorzitter Roelf Akker. Een blik op het programma leert, dat die ’s avonds rustig met een wijntje buiten kunnen gaan zitten. Na een dag waarop je als kind badzout hebt leren maken, ski hebt gelopen in het zand van het Ronostrand, een vlot gebouwd en een touwbrug overgestoken, kratten gestapeld en stempels vervaardigd alsmede 30 kilometer gefietst is het de vraag of je nog fut hebt voor die bungee-trampoline en het panna-tournooi bij aankomst.

Blaarkoppenboerderij

“Voor de beleef- posten hebben we dit jaar samengewerkt met Afien Bavink”, vertelt Akker, “Zij heeft een fantastisch stuk werk geleverd. Net als het bestuur en de vrijwilligers trouwens.” De volwassen deelnemers doen het iets rustiger aan, met bezoeken aan onder andere blaarkoppenboerderij Eytemaheert in Leutingewolde of de Landwinkel van Visio de Brink.

Selfie-lijst

Wie bij aankomst nog fotogeniek is kan met fiets en al een grote selfie-lijst inrijden met ‘groeten uit Norg’ erop, voor het thuisfront. Op dinsdag komt burgemeester Klaas Smid de deelnemers uitzwaaien, en op woensdag schuiven wethouders Ipema en Koster aan bij het ontbijt. “De gemeente is sowieso heel coöperatief.” zegt Akker, “Zowel met betrekking tot de routes als financieel ondersteunen ze ons.”

Ook de provincie leverde weer een bijdrage; voor het overige zullen de deelnemersbijdragen de kosten moeten opbrengen. Akker is optimistisch gestemd. “In de afgelopen jaren liep het aantal aanmeldingen terug, maar dit jaar gaat het heel goed.” Hij signaleert zo’n 25 procent meer inschrijvingen van tevoren, en dan zijn er nog de inschrijvingen op de dag zelf. “Het hangt natuurlijk ook van het weer af. Maar ik denk dat het kinderprogramma er ook een belangrijke rol in speelt.”

Wielerronde

Wat dat weer betreft lijkt het er niet al te slecht uit te zien. Voor het gezamenlijke ontbijt op de woensdag houdt de organisatie tenten achter de hand; bij hitte wordt er water uitgedeeld. “Mensen zijn zelf ook goed voorbereid,” zegt Akker. Zelf heeft hij altijd intensief gefietst, eerder was hij voorzitter van het wielercomité. Nu is een wielerronde wel wat anders dan een fietsvierdaagse natuurlijk. “Dit is wat bedaarder. Aan de andere kant heeft de entourage hier veel meer impact.” Zelf verruilde Akker inmiddels ook de racefiets voor de E-bike. Hij klimt er graag op om persoonlijk nog even de gratis dagkaarten te bezorgen bij de sponsors van de vierdaagse. “Even een hand geven en me voorstellen. Ze krijgen een sticker voor op de deur. En dan hoor ik toch ook wel dat dit evenement veel gasten oplevert voor de horeca.”

Toerisme

Niet onbelangrijk voor een gemeente waar een op de tien banen verband houdt met het toerisme. Zou dat zo blijven? “Ik vind wel dat er meer gefietst wordt in de regio, de laatste jaren. Als ik ’s morgens met de honden loop dan zie ik mensen parkeren bij het sportveld, en daar overstappen op de E- bike. In Tynaarloo begon iemand zes jaar geleden een zaak in die dingen. Mensen kunnen daar parkeren en op de fiets verder naar Groningen. Die heeft nu zes mensen in dienst!” Hij zou haast zeggen: ‘jao het mag wel zo’.